Apu

Uusi lastensairaala on huippusairaala ja taideteos - kuvat

Uusi lastensairaala on huippusairaala ja taideteos - kuvat

Helsingin Meilahteen noussut Uusi lastensairaala on viimein valmis, ja sinne on kerätty maailmalta aikamme korkeatasoisin teknologia.
Teksti Valtteri Mörttinen
Kuvat Timo Villanen
Mainos

Sairaala ei sanana herätä kenessäkään erityisen iloisia mielikuvia. Uuden lastensairaalan päämäärä on kuitenkin olla laitos, jossa sairaiden pienten ihmisten ei tarvitse terveydellisten vastoinkäymisten lisäksi tuntea olevansa kolkossa, vankilaa muistuttavassa instituutiossa. Lasten halutaan tuntevan olonsa niin turvalliseksi kuin mahdollista.

Vaikka näky on nyt komea ja päämäärät alkavat vihdoin näyttää todellisuudelta, Uuden lastensairaalan tie oli alussa kivinen. Hankkeen keulahahmona toimineen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin johtaman säätiön epäiltiin hyötyvän hankkeesta taloudellisesti. Sairaalaa on rakennettu vuodesta 2014 asti, ja Berner on saanut vastata epäilyihin toistuvasti koko projektin ajan.

Nyt, kun pitkä projekti on vihdoinkin maalissa ja toiminta voi alkaa, Berner on silminnähden helpottunut ja kertoo vuolaasti riemustaan.

– Tämä tuntuu aivan mielettömän ihanalta! Talo on toteutettu pitkälti lahjoitusten varassa, ja lopputulos on aivan uskomaton. Kiitollisuuden tunne on valtava.

Kuten sairaalan julkisivussa, myös sisätiloissa WC-kylttejä myöten on käytetty mahdollisimman monia eri värejä.

Potilaiden piirrokset esillä

Tuliterä rakennus on sisäpuolelta jotain aivan erilaista kuin mitä sairaalan kuvittelisi olevan. Pääoven takana avautuu aula, jossa vastaanotetaan kaikki potilaat päivystykseen tulevia hätätapauksia lukuun ottamatta. Aulan seinällä on interaktiivinen taulu, jossa pyörii parhaillaan animaatio uiskentelevista kaloista. Lähes koko seinän mittoihin rakennettu taulu on kuitenkin tarkoitettu jatkossa aivan muuhun kuin näytönsäästäjien pyörittämiseen. Kun hoitotilat ovat käytössä, taululle pääsevät esille sairaalan potilaiden tekemät omat piirrokset.

Lapset saavat sairaalaan saapuessaan rannekkeet, joissa jokaisessa on henkilökohtainen animaatiohahmo eli avatar-kuva. Odotushuoneiden näyttötaulut eivät nimittäin kutsu lapsia sisään vuoronumeroilla tai nimillä vaan rannekkeissa näkyvillä avatareilla.

Hieman peremmällä sairaalamiljöön aiheuttamaa jännittynyttä tunnelmaa lievittää merellinen akvaario. Sellainen oli myös vanhassa sairaalassa, ja se osoittautui suureksi hitiksi. Akvaarion katselu on perinteikäs ja moneen kertaan testattu tapa lievittää ihmisten stressiä, ja vaikka uusi sairaala onkin pyrkinyt täyttämään tilat viimeisintä huutoa olevilla innovaatioilla, sijaa löytyy myös vanhoille hyväksi havaituille ominaisuuksille.

Päivystyksen puolella seinät on maalattu tyynen sinisiksi. Niissä vilisee kuviointia, jonka kuka tahansa suomalainen tunnistaa välittömästi pelkästä piirrosjäljestä, vaikkei seassa olisi yhtäkään ennestään tuttua hahmoa. Ne ovat Tove Janssonin kädenjälkeä.

Tove Janssonin taidetta on esillä sairaalan sisustuksessa niin paljon, että sairaalan tilat menisivät hyvin Muumi-aiheisesta museosta. Käytävän lattialla lojuu vielä pahvisuojia viimeisten rakennustöiden jäljiltä.

Jottei asia jäisi epäselväksi, on käytävän varrella yksi seinä peitetty kokonaan Kuka lohduttaisi Nyytiä? -kirjasta otetulla näyttävällä kuvalla. Porraskäytävien seinillä voi huomata Muumien lisäksi myös Pentikin taideteoksia.

Sairaalan kaikki huoneet ovat lähtökohtaisesti yhden perheen huoneita. Ruuhka-aikoihin on varauduttu rakentamalla myös huoneita, jotka toimivat tarvittaessa yhteisinä kahdellekin potilaalle. Perheiden oma rauha on kuitenkin pyritty turvaamaan kaikissa tilanteissa.

Jopa potilaiden kylpyhuoneista löytyy maailman parhaita uudenaikaisia sairaaloita tutkimalla löydetty innovaatio: säädettävä kylpyamme. Jotta samoja kylpyhuoneita voisivat käyttää sekä vauvojaan pesevät aikuiset että teini-ikäiset potilaat, ammeet siirtyvät sekä sivu- että pystysuunnassa tarpeen mukaan.

Koska sairaan ja yksinäisen lapsen suurin murhe ei ole liiallinen ruutuaika, mediavälineiden mahdollisimman aktiivinen käyttö on pyritty turvaamaan jokaiselle potilaalle. Kaikissa huoneissa on oma tablettitietokone, jonka kautta potilas voi katsella ohjelmia ja pitää yhteyttä kotiväkeen. Huoneen lampun värillistä valoakin potilas voi säätää täysin oman mielentilansa mukaan, jotta tunnelma pysyy niin viihtyisänä kuin olosuhteisiin nähden on mahdollista.

Tilat helposti kehitettävissä

Jokainen kerros on jaettu useaan erilliseen hoitaja-asemaan, jotta henkilökunnan vastuualueet pystytään pilkkomaan pienemmiksi. Asema toimii myös toiminnan keskuksena, joka helpottaa hoitajien ja lääkärien välistä kommunikointia. Suunnittelu on tehty alusta lähtien niin, että tilat ovat teknologialtaan niin hyvät kuin tässä ja nyt on mahdollista, mutta myös helposti kehitettävissä ajan myötä aina, kun uutta teknologiaa on saatavilla.

Puhuva hissi vie vuodeosastolta neljänteen kerrokseen, jossa sijaitsee Suomen suurin teho-osasto. Sille on tarvetta osittain siksi, että Suomen kaikkien lastensairaaloiden sydänpotilaat keskitetään Helsinkiin. Yllättäen kuitenkin teho-osaston huoneisiin kulkee toinenkin tie. Sairaalan julkisivulla sijaitsee käytävä, jota pitkin jokainen vanhempi pääsee suoraan oman lapsensa luo. Perheiden yhteydenpidon ja läheisyyden helpottamiseksi on sairaalaa suunniteltaessa käännetty jokainen kivi. Vanhanaikaisten kolkkojen pakkohoitolaitosten aika on todellakin ohi.

Teho-osaston kanssa allekkain on leikkaussalialue. Siellä ihmisten yksilöllistä kokoa on ajateltu paitsi potilaiden myös henkilökunnan kannalta. Leikkaussalin käsienpesupaikat ovat kahdella eri korkeudella, koska kirurgejakin on erimittaisia.

Tarpeiston kuljetuksesta huolehtii varastoautomaatti, joka toimittaa tavaraa 45 metriä korkeita varastokuiluja pitkin. Sairaalaan palkattavaa yhtä henkilökuntaosastoa varten on lanseerattu kokonaan uusi ammattinimike, hoitologistikot, jotta äärimmäisen korkeaa hygieniaa noudattavien hoitajien ei tarvitse puuttua varastotoimintaan.

Kaikki on valmista. Käytävät odottavat enää ihmisiä niihin kulkemaan. Syksyllä Uusi lastensairaala ottaa ensimmäiset nuoret potilaat sisään. 

Luovuutta on käytetty sairaalan opastetauluissa (vas.) yhtä paljon kuin taiteellisessa sisustuksessakin.
Julkaistu: 26.5.2018