Apu

Uusi arkkipiispa Tapio Luoma laulaa tangoa karaokessa

Uusi arkkipiispa Tapio Luoma laulaa tangoa karaokessa
- Kyllä minä yhä voin yksityishenkilönä mennä laulamaan karaokea, linjaa evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispaksi valittu Espoon piispa, teologian tohtori Tapio Luoma, 55.

Tapio Luoma on opiskellut laulua kotimaakunnassaan Pohjanmaalla. Kurikassa vuonna 1962 syntynyt Luoma kertoo Avulle, että tangot ovat hänelle mieleisiä ja oma suosikki on Olavi Virran 1950-luvulla tunnetuksi laulama Sinitaivas.

- Valinta ei johdu kappaleen papille sopivasta nimestä, ja laulutaito sinänsä ei ole tässä tehtävässä välttämättä huono asia.

Taivaan milloin nään sinisen, kaipaan sinisillalle sen - Korkeuteen…

Seinäjoen tangomarkkinoilla on osuutensa Luoman harrastukseen. Hän toimi Seinäjoen kirkkoherrana ennen kuin tuli valituksi Espoon piispaksi vuonna 2012. Luomalla on myös muita sivupolkuja teologian piiristä. Ylen pääkuuluttaja Pentti Fagerholm palkkasi Luoman kuuluttajaksi radioon vuosiksi 1986-87.

- Aika oli niin toinen silloin. Oli kuulutettavana muiden muassa Sävelradio, ja ensimmäiset kaupalliset radiot olivat vasta tuloillaan, hän muistelee.

Luoma muuttaa kesäkuun alussa Espoon piispan virka-asunnosta arkkipiispan virka-asuntoon Turkuun vaimonsa Pirjo Luoman kanssa. Perheen kolme lasta ovat jo muuttaneet kotoa opiskelemaan.

Hikilenkillä ajatukset kirkkaiksi

Miehen hoikkuuden ja hyvän kunnon salaisuus on liikunta. Hikilenkeillä hän käy myös talvisin.

- Juostessa raikkaassa ulkoilmassa saan aivot tyhjennettyä ja sykkeen ylös. Ja, kyllä, talvitossujen pohjassa on piikit – ihan turvallisuussyistä.

Arkkipiispana Luoma aloittaa 1.6.2018. Suomen evankelisluterilaisen kirkon 11. arkkipiispa vihitään juhlallisesti Turun tuomikirkossa virkaansa 3.6.2018.

- En vielä tiedä, mitä tuolloin mietin kävellessäni keskikäytävää kohti alttaria. Mutta sen tiedän, että tehtävässä on isot haasteet.

Luoman voitto kahdenvälisessä loppuvaalissa Porvoon piispa Björn Vikströmistä, 54, arvioitiin varovaisemman vaihtoehdon voitoksi.

- En ole profiloitunut ajatusteni esiintuojana, koska haluan olla ensin täysin varma, ennen kuin otan kantaa asioihin.

Samaan sukupuolta olevien parien vihkiminen avioliittoon on kirkon sisällä mielipiteet jakava kysymys.

- Valtiovalta on ratkaisunsa tehnyt. Kirkolla on vapautensa tehdä oma ratkaisunsa. Lähtökohtaisesti avioliitto on miehen ja naisen välinen, ja kun tämä on 2 000 vuotta ollut itsestään selvä asia, se ei yhtäkkiä muutu. Lopullinen päätös on kirkolliskokouksen käsissä, Luoma linjaa.

Mitkä ovat arkkipiispa Tapio Luoman johtaman kirkon terveiset leipäjonoihin sekä aktiivimallin syövereissä kituville työttömille ja muille heikommassa asemassa yhteiskunnassamme oleville?

- Emme suhtaudu välinpitämättömästi heihin, jotka päivittäin joutuvat kamppailemaan jokapäiväisen elämänsä kanssa. Haluamme seistä näiden ihmisten kanssa ja paikallisseurakunnissa tehdään parhaillaankin työtä uskon ylläpitämiseksi, että tulevaisuus näyttäisi valoisalta.

- Kirkko samalla oman diakoniatyönsä kautta viestittää poliittisille päättäjille, että nämä ihmiset on huomioitava koko ajan, eikä se saa hetkeksikään jättää meitä rauhaan.

Luoma pyrkii tulevassa näkyvässä asemassaan puhuttelemaan laajemmin suomalaisia.

- Mitä oikeasti tarkoittaa demokratiamme ja mitä siihen sisältyy. Kirkon tuntosarvien on oltava myös yhteiskunnallisesti kunnossa, Tapio Luoma sanoo.

Kuva: Kirkon kuvapankki / Markku Pihlaja

Julkaistu: 2.3.2018
Kommentoi »