Tuulilasi

Uudistus ihmetyttää: "Voiko marraskuun jälkeen ajaa uudella autolla, jos käyttää renkaita ilman antureita?"


Rengaspaineiden seuranta tulee pakolliseksi uusissa autoissa.
Kuvat Anssi Kienanen

Kysy Ketoselta -palstallamme voit kysyä mitä vain autoista tai autoilusta, ja asiantuntijamme Tapio Ketonen vastaa.

Lukijan kysymys:

"Marraskuussa uusiin autoihin on tulossa rengaspainevalvonta pakolliseksi. Toiminta perustuu ilmeisesti jonkunlaisiin antureihin renkaissa ja autossa olevaan vastaanottimeen. Voiko marraskuun jälkeen uudella autolla teknisesti ajaa, jos autossa käyttää renkaita, joissa antureita ei ole, tai ne eivät toimi? Laitontahan se varmaankin on, mutta anturit ja siihen liittyvät rengastyöt ovat kuulemma kalliita ja varmaankin moni jättäisi ne asentamatta ainakin toisiin renkaisiin hinnan takia. Katsastuksessa rengaspainevalvonnan toimintaa varmaankin seurataan."

Tapio Ketonen vastaa:

"Rengaspainevalvonnasta on viime päivinä näkynyt tiedotusvälineissä kohuartikkeleita, vaikka kyseessä ei ole mikään uusi asia. Rengaspaineiden valvonta voidaan toteuttaa kahdella tavalla. Yksi keino on varustaa pyörät paineantureilla, jotka lähettävät painetiedon autoon. Kun paine alittaa tietyn raja-arvon, järjestelmä varoittaa kuljettajaa merkkivalolla.Tällainen järjestelmä oli jo toisen polven Renault Lagunassa, joka esiteltiin 2001.

Järjestelmä osoittautui huonoksi ja hankalaksi, kiusallinen punainen merkkivalo paloi liian usein aivan turhaan kojelaudassa. Lisäksi aina pyörien vaihdon jälkeen auto oli käytettävä korjaamolla, jossa järjestelmälle opetettiin testerillä painetunnistimien uudet paikat. Aika usein korjaamolla koko häiritsevä järjestelmä kytkettiin pois käytöstä, näin saatiin…"

Lue koko vastaus Kysy Ketoselta -palstalta ja jätä oma kysymyksesi kysymyslomakkeella.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 19.4.2014