Tuulilasi

Uudet navigaattorit pysyvät jatkuvasti ajan tasalla


TomTomin uudet GO LIVE 1000 ja 1005 -navigaattorit ovat gsm-verkon kautta jatkuvasti datayhteydessä internetiin, joten liikennetiedot ja monet muutkin pysyvät hyvin ajan tasalla.

TomTom esitteli uudet GO LIVE -sarjan navigaattorit. GO LIVE 1000 on varustettu 4,3 tuuman näytöllä, ja GO LIVE 10005:ssä on viiden tuuman näyttö. Näytöt ovat kapasitiivisia, eli käyttö onnistuu sormenpäillä hipaisemalla, kevyt kosketus riittää. Esimerkiksi karttaa voi suurentaa tai pienentää sormenpäillä samaan tapaan kuin zoomataan iPhonen tai iPadin näyttöä.

Merkittävä uutuus on LIVE-palvelut, jotka sisältyvät ostohintaan vuoden ajaksi. Navigaattoreissa on gsm-verkon sim-kortit, joilla ne ovat jatkuvassa tiedonsiirtoyhteydessä internetiin. Tavalliseen puhelimeen verrattuna tässä on etuna se, että datayhteyden käyttö ulkomailla ei aiheuta mitään lisämaksuja. Jatkoaikaa palveluille voi ostaa hintaan 49,95 euroa vuodessa.

Tämän yhteyden kautta navigaattori saa mm. uusimmat liikennetiedot, säätiedot ja paljon muuta. Google-haku näyttää kaivatut palvelut, ja mm. tieto nopeuskameroista on jatkuvasti mahdollisimman hyvin ajan tasalla. TomTomin Map Share -toiminto, jossa käyttäjät voivat navigaattorin avulla päivittää karttatietoja liittämällä laitteen tietokoneen kautta nettiin, tulee LIVE-palveluiden myötä entistä paremmin ajan tasalla olevaksi, koska tiedot siirtyvät automaattisesti.

Myös TomTomin IQ Routes järjestelmä saa ajantasaisuudella aivan uutta potkua. Käyttäjiltä tulee nyt jatkuvasti tietoa eri tieosuuksien nopeuksista, ja tämän tiedon perusteella palvelu laskee todellisiin ajonopeuksiin eri aikoina perustuvan nopeimman ajoreitin. Se kun ei välttämättä ole lyhin reitti tai nopeusrajoitus tai tieluokkatietojen perusteella nopeimmaksi arvioitu.

HD Traffic -palvelu perustuu myös navigaattoreista kerättyyn liikennetietoon, ja tämän lisäksi se hyödyntää paikallisen palveluntarjoajan liikennetietotarjontaa. Suomessa tätä palvelua tarjoaa Mediamobile Nordic, joka osti Destialta Destia Trafficin. HD Traffic päivittää liikennetiedot kahden minuutin välein.

TomTom ilmoittaa GO LIVE 1000 -mallin suositushinnaksi vitsikkäästi 299,99 euroa, eli tasan 300 euroa. Mallin GO LIVE 1005 hinnaksi TomTom suorittelee 370 euroa.

TomTom GO LIVE 1000:tta kaupataan jo Expert-ketjussa, joka ilmoittaa laitteen internethinnan olevan 319 euroa, eli siis 19 euroa yli suosituksen. Harvinainen hinnoittelu tasaantunee, kun laitteet toden teolla tulevat myyntiin.

Julkaistu: 20.10.2010