Image

Uskomme, että älylle ja järjelle on kestotilaus


Kun Image syntyi 30 vuotta sitten, Suomi kaipasi ravistelua. Imagelaiset halusivat herätellä ja luoda elämää pysähtyneiden instituutioiden ulkopuolelle.

Lehden piirissä puitiin ajankohtaisia asioita ja mietittiin, miten niihin voitaisiin tarttua. Lehti halusi ottaa kantaa, tehdä Suomesta kansainvälisemmän ja hauskemman.

Kahden televisiokanavan ja yhden totuuden Suomessa Image syntyi arvoiltaan arvoliberaaliksi ja urbaaniksi lehdeksi.

Sittemmin rinnalle tuli ajatus kansainvälisen tason aikakauslehtijournalismista.

Imagen toimituksesta tuli laboratorio, jossa hiottiin kerronnan muotoja – välillä harhapoluillekin eksyen. Lehti otti esikuvikseen esquiret, vanityfairit ja thefacet. Mallia haettiin maailman parhailta.

Image halusi muuttaa Suomea ja tehdä maan parasta journalismia.  Ristiriitaista on ollut, että maan parasta journalismia on tehty nyrkkipajassa, muutaman hengen toimituksessa. 

Imagea on aina toimitettu niukin voimavaroin: pahimmillaan lehti ilmestyi vasta, kun kustantaja – lehden pääomistaja Raoul Grünstein – sai jostain haalittua rahaa edelliseen painolaskuun.

Imagen tekeminen onkin ollut intohimotyötä. Monille se on ollut myös kunnia-asia: parhaat kirjoittajat ja kuvaajat työskentelevät rakkaudesta lajiin.

Image on aina halunnut tehdä parempaa kuin mihin olisi varaa. Tosin kiitos uusimman kustantajan, A-lehtien, vuosikymmeniä tappiollinen lehti on käännetty tekemään voittoa.

Pienten resurssien takia lehti on ollut myös journalistisukupolvien kouluttaja, uusien tekijöiden koekenttä.

Kolmenkymmenen vuoden ajan lehti on nostanut uusia kirjoittajia, graafikoita ja kuvaajia, jotka ovat aikansa Imagea tehtyään usein siirtyneet päivätöihin, tai ainakin leveämmän leivän ääreen.

Intohimoiset tekijät ja lukijat ovat Imagen tärkein voimavara. Missään lehdessä en ole saanut lukijoilta yhtä paljon palautetta: paneutunutta kiitosta ja purevaa kritiikkiä.

Suomi ja Image ovat muuttuneet 30 vuoden aikana. Itsetarkoituksellinen ”skandaalien” hakeminen ei ole enää tuore näkökulma Imagelle. Mutta ravistelua moni asia Suomessa kaipaa edelleen.

Pysyvää on sekin, että Imagessa on aina ollut kyse uskosta kuvaan, teksteihin ja laatujournalismiin. Näihin mekin uskomme.

Image on unelma lehdestä, jolla on merkitystä. Teemme lehteä, joka haluaa ymmärtää aikaansa, pysähtyä ilmiöiden ääreen ja löytää niistä olennaisen.

Vaikka Image on aina halunnut olla edellä ja löytää ilmiöitä ensimmäisenä, nyt yhä tärkeämpi tehtävä on perinteisen aikakauslehden tapa tehdä juttuja, siis yritys muodostaa kokonaiskuva asioista. Teemme yhä – nyt taas muodikasta – hidasta journalismia. Jos ja kun hitaana mediana emme ehdi ensimmäisenä paikalle, meille riittää, että olemme paikalla viimeisenä ymmärtämässä, mitä oikeastaan tapahtui tai on tapahtumassa.

Kun media ja journalismi ovat digitaalisen murroksen vuoksi hurjassa turbulenssissa, Image haluaa luottaa siihen, mikä on pitänyt lehden hengissä jo 30 vuotta: mietittyyn ja ajateltuun sisältöön.

Uskomme, että vaikka ajat muuttuvat, älylle ja järjelle on kestotilaus. Välillä suhtaudumme vakavasti kevyisiin aiheisiin ja kevyesti vakaviin aiheisin.

Image tulee olemaan jatkossakin kokoaan isompi lehti.

Yksi lehden vahvuus on oikeus yllättää ja tehdä odottamattomia liikkeitä.

Teimme esimerkiksi tähän lehteen kymmenen kantta ja heitimme suurimman osan tavallisesta sisällöstä pois.

Lehden edellinen päätoimittaja Mikko Numminen kiteytti Imagen olemusta tämän lehden haastattelussa: Hauskaa oli, että kaikilla oli aina mielipide Imagesta. Jollekin se oli naistenlehti, toiselle miestenlehti, jollekin oikeistolainen, toiselle vasemmistolainen, jollekin asiaa, toiselle tyyliä. Image pyrki olemaan samaan aikaan näitä kaikkia, ja jokaisella alueellaan paras. Se oli ristiriitainen ja mahdoton tavoite, mutta juuri sen takia Image toimi.

Juuri tämän takia Image toimii. ■

Julkaistu: 24.9.2015