Tuulilasi

Useampi kuin joka toinen puhuu ajon aikana kännykkään


Joka kolmas ”läheltä piti” -tilanteeseen joutunut kertoo tilanteen johtuneen itsestään ja joka toinen kertoo tilanteen johtuneen toisesta autoilijasta.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Seppo Sirkka

Nuoret ja itsensä keskitasoiseksi tai heikommaksi kokevat kuskit myöntävät muita useammin syyn olevan itsessään, kertoo vakuutusyhtiö Ifin teettämä kysely.

Muita syitä tutkimuksen mukaan ovat mm. tiellä liikkuneet eläimet ja ihmiset. Tutkimukseen vastanneista joka neljännelle on sattunut viimeisen kolmen vuoden aikana vahinko liikenteessä. Sukupuolten tai iän osalta ei ole havaittavissa eroja: vahinkoja on sattunut niin miehille kuin naisille ja nuorille sekä vanhemmille kuskeille.

Ajokokemuksella ja ajokortin iällä on kuitenkin merkitystä, kun ”läheltä piti” -tilanteita tarkastellaan lähemmin. Niistä, jotka ajavat päivittäin, vain neljännes myöntää ”läheltä piti” -tilanteen johtuneen itsestä. Enintään yhdeksän vuotta kortin omistaneet kokivat muita useammin syyn olevan itsessä.

Tutkimus kertoo karua faktaa myös ajamisen oheistoiminnasta, kuten puhelimeen puhumisesta. Edelleen useampi kuin joka toinen puhuu ajon aikana kännykkään ilman handsfreetä. Reilu kolmannes kertoo syöneensä ajaessa ja reilu neljännes kertoo kirjoittaneensa tai lukeneensa tekstiviestejä.

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan vuonna 2012 liikenteessä loukkaantui yli 7000 ihmistä.  Läheltä piti -tilanteita ei tosin tilastoida.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 23.10.2013