Tuulilasi

USA:ssa kiistaa autonomisten autojen lakiesityksestä: "Ihmisistä tulee törmäystestinukkeja"USA:ssa kiistaa autonomisten autojen lakiesityksestä: "Ihmisistä tulee törmäystestinukkeja"

Kuluttaja- ja turvallisuusjärjestöt ovat ryhtyneet Yhdysvalloissa painostamaan kongressia, että se tarkastelisi vielä uudelleen huolella lakiesitystä autonomisista autoista.
Kuvat Waymo

Järjestöjen mukaan lakiesitys johtaisi toteutuessaan selkeästi turvattomampaan liikenteeseen sekä siihen, että autoteollisuus menettäisi luottamuksensa ihmisten silmissä.

Senaatin on tarkoitus äänestää lakiesityksestä tänään. Uutisoimme aiheesta jo aikaisemmin.

”Valitettavasti tällainen laki pesisi monen tahon kädet autonomisten autojen suhteen, riskit kasvaisivat valtavasti”, sanoo Advocates for Highway and Auto Safety -yhdistyksen presidentti Jackie Gillan.

Autonvalmistajat ja teknologiayritykset ovat eri mieltä siitä, kuinka paljon erilaisia rajoituksia lakiin pitäisi sisällyttää.

Esityksen mukaan autonvalmistajat saavat myydä ensimmäisenä vuonna 25 000 täysin autonomista autoa ja kolmantena vuonna jo 100 000, kunhan ne on todettu tutkimuksissa yhtä turvalliseksi kuin tavalliset autot.

“Jos autonvalmistajilta ei vaadita tarkempia standardeja ja lakiesitys menee läpi, se tekee Yhdysvaltain autoilevista kansalaisista törmäystestien koenukkeja”, sanoo kansallisen tiestön turvallisuusviraston johtaja Joan Claybrook.

Julkaistu: 4.10.2017