Tuulilasi

USA:n tullilla on rajut otteetUSA:n tullilla on rajut otteet

USA:n ajoneuvomääräykset ovat tiukat, ja sikäläinen tulli valvoo, että maahan tuotavat autot tättävät määräykset. Niiden kiertämistäkin yritetään, mutta jos se ei onnistukaan, seuraukset ovat aika tylyt.

USA:ssa autojen törmäys- ja päästövaatimukset ovat tiukat. Virallisesti niiden sanotaan pyrkivän suojaamaan kuluttajia, mutta tosiasiassa niillä pyritään ennemminkin suojaamaan USA:n autoteollisuutta. Maahan´tuotavilta autoilta vaaditaan monimutkainen hyväksyttämismenettely, ja usein rakenteita pitäisi muuttaa vaatimusten täyttämiseksi. 

Land Rover Defender on saavuttanut USA:ssa jonkinlaisen kulttimaineen, koska auto on todella äijämäinen. Vuosina 1993-1997 Defenderiä myytiin USA:ssa noin 7000 kappaletta, ja nämä autot ovat huimassa arvossa. eBay Motorsissa niitä on myyty hintaan 35 000-70 000 dollaria. Vuonna 1998 määräykset kiristyivät, eikä Defenderiä ole sen jälkeen viety USA:han. 

USA:n määräykset sallivat, että yli 25 vuotta vanhoja autoja saa tuoda maahan, vaikka ne eivät täyttäisikään turvallisuus- ja päästövaatimuksia. Land Rover on säilynyt liki saman näköisenä vuosikymmeniä, joten huijarit ovat nähneet tässä markkinaraon.

Euroopassa vanhoja Defendereitä on myynnissä paljon halvemmalla. Jos auton saa esimerkiksi 5000 dollarilla, ja rahtiin menee pari tuhatta, voittoa jää aika mukavasti. Niinpä sellaisiakin yrittäjiä riittää, jotka yrittävät toimia epärehellisesti..

Huhtikuussa 2013 tulli takavarikoi Baltimoressa auton, jonka paperit väittivät olevan vuodelta 1975. Yritys oli kuitenkin niin tökerö, etä auto tarttui tullin haaviin. Tarkempi tutkiminen osoitti, että kyseessä oli auto vuodelta 2005. Elokuussa tulli järjesti julkisen "teloitustilaisuuden", jossa auto hävitettiin. Tullin edustajan mukaan autoa ei voitu myydä eikä määrätä vietäväksi pois maasta, koska sen identiteetti oli väärennetty. Oheinen video kertoo, miten asia hoidettiin.

http://www.dvidshub.net/video/298791/land-rover-destruction

Julkaistu: 24.8.2013