Apu

Usain, David ja inhottava matka

The Lightning Bolt -show jatkuu pikaviestifinaalilla, mutta eivät miehen suunnitelmat siihen lopu. Suomalaiset seuraavat myös Silja Lehtisen venekunnan pronssitaistoa - ja keihästä, keihästä, keihästä.
Kuvat Timo Pyykkö

Tänään miesten pikaviestissä kolmatta kultaansa hakevan Usain Boltin show’lle ei näy loppua. 200 metrin kultansa torstaina uusinut jamaikalainen ei rikkonut ME:tä, mutta esiintyi ja juoksi taas muuten kuin muuta mahdollisuutta kuin ykkössija ei olisi ollutkaan.

Haastaja Yohan Blake puristi loppusuoralla kaikin voimin, mutta Bolt ei antanut hänelle tilaa nousta ykköseksi. Jamaikan triplan täydensi lapsenkasvoinen ja pikajuoksijaksi vielä hento Warren Weir.

Kisan jälkeen Bolt nappasi kuvaajalta kameran ja kuvasi tuttuja säikyttelyeleitään tehnyttä Blakea molempien virnuillessa - ja täyden stadionin hihkuessa kurkku suorana.

– Minusta on kuulemma tulossa elävä legenda. Kuulostaa hyvältä, yeah, Bolt virnisteli pressitilaisuudessa.

Ennätyksiäkin on tehty. USA:n naisten pikaviestijoukkue rikkoi ME:llään 40,82 mahdottomana pidetyn 41 sekunnin haamurajan. Jostain kertoo, että edellinen ennätys on juostu Itä-Saksan opein ja säilyi voimassa 27 vuotta. ME:n sinetöi ankkuri Carmelita Jeter, jonka juoksun jälkeenkin jatkuneella aggressiolla ja latauksella olisi pyörittänyt paria ydinvoimalaa.

Kenian David Rudisha taas sai urheilumaailman haukkomaan henkeään 800 metrin uudella maailmanennätyksellä 1.40,91 – juosten matkan käytännössä yksin ja näyttäen maalissa lähinnä siltä, kuin olisi kipaissut rutiinilenkin.

Jotta draama olisi täydellinen, supermiehet Rudisha ja Bolt olivat suunnitelleet kohtaavansa 4 x 400 metrin viestikisassa. Jamaikan ja Kenian joukkueet jäivät ulos finaalista, mutta ystävykset ovat pohtineet yhteistä kisaa jo aiemmin.

– Matkojen puolivälissä eli 400 metrillä kohtaaminen olisi mielenkiintoista. Olen todella mielissäni, jos se toteutuisi, Rudisha hehkutti The Daily Mailissa.

Bolt kertoi oman näkemyksensä jo 200 metrin voiton jälkeen:

– Jos harjoittelen nelisatasta, voin voittaa Rudishan siinä. Tosin inhoan sitä matkaa!

Suomalaisnäkökulmasta ei tarvitse paljon kysyä, mitä tänään katsottaisiin. Jarkko Kinnusen urakka 50 kilometrin kävelyssä lähestyy loppuaan ja Silja Lehtisen venekunta taistelee Weymouthissa Match Race -luokan pronssista Venäjää vastaan. Mitali irtoaa paras viidestä –systeemillä, ja kahden lähdön jälkeen tilanne on tasan 1-1.

Ja illalla heitetään sitten se keihäsfinaali.

Lue lisää viimeisten päivien tapahtumista, taustoista ja kisojen jälkipyykistä Avun nettisivuilta ja ensi viikon lehdestä.

Julkaistu: 11.8.2012
Kommentoi »