USA valmistautuu vaaleihin tilanteessa, jossa talous syöksyy ja presidentti lietsoo vastakkainasettelua – Afrikan mannerta hehkutetaan tulevaisuuden tekijäksi – Maailman lehdet
Puheenaiheet
USA valmistautuu vaaleihin tilanteessa, jossa talous syöksyy ja presidentti lietsoo vastakkainasettelua – Afrikan mannerta hehkutetaan tulevaisuuden tekijäksi – Maailman lehdet
Maailman lehdet: USA:ssa jylläävät repivät voimat. Lehti listasi sata afrikkalaisvaikuttajaa, ykkönen löytyy Etiopiasta. Hyviä uutisia jalkapallon ja kotitarveviljelyn ystäville.
Julkaistu 17.9.2020
Apu

Yhdysvallat. Suurvalta valmistautuu presidentinvaaleihin tilanteessa, jossa kaikki tuntuu hajoavan käsiin.

Koronavirus on vaatinut jo yli 180 000 kuolonuhria, ja epidemia on paikoin yhä valloillaan, BLM-mielenosoitukset ovat kiihtyneet pahimmiksi mellakoiksi sitten 1960-luvun, talous syöksyy ja Donald Trump joukkoineen vain lietsoo vastakkainasettelua.

Bloomberg Businessweek (7.9.) on laatinut ”äänestäjän oppaan”, jossa etsitään vastauksia peruskysymyksiin: mikä ihmisille ja heidän läheisilleen on tärkeintä ja kuinka maa voitaisiin eheyttää.

Satasen lista

Afrikka. Afrikan mannerta on jo pitkään hehkutettu tulevaisuuden tekijäksi. Laajassa maanosassa on erilaisia maita, yhteiskuntajärjestelmiä, väestöjä ja kehitysvaiheita. Siksi mantereen niputtaminen kokonaisuudeksi on hiukan ongelmallista. Jeune Afrique -lehden elokuun numero on joka tapauksessa listannut sata merkittävintä afrikkalaista nykyvaikuttajaa.

Mukana on tekijöitä politiikan, viihteen, urheilun, tieteen ja taiteen aloilta. Ykköseksi on nostettu etiopialainen poliitikko ja maan entinen terveysministeri Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hänet valittiin 2017 Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtajaksi.

WHO:n johtajalla on vaikutusvaltaa miljardeihin ihmisiin kohdistuviin terveyssuosituksiin, myös koronakriisissä. Köyhistä oloista ponnistanut Tedros on koko uransa korostanut, ettei terveydenhuolto saa olla vain rikkaiden maiden ja ihmisten etuoikeus.

Häntä tosin on myös arvosteltu. Ministeriaikoina Tedrosia syytettiin suuren kolera-epidemian pimittämisestä Etiopiassa.

Taas mennään

Britannia. Liverpoolin innokkaimmat kannattajat saattavat edelleen juhlia joukkueen heinäkuista mestaruutta, mutta Valioliigassa potkaistaan jo käyntiin uusi kausi.

FourFourTwon (26.8.). tuplanumero kehuu ennakoivansa paitsi kotimaan asetelmat myös kaikki merkittävät eurooppalaiset jalkapallon pääsarjat.

Valioliigasta luupissa on Manchester Cityn 20-vuotias superlupaus Phil Foden. Hän sai juuri negatiivista julkisuutta lennettyään koronasääntöjen rikkomisesta ulos Englannin maajoukkueesta.

Sadonkorjuuta

Yhdysvallat. Syys-lokakuun Hobby Farms keskittyy kotiviljelijöille ja -puutarhureille suunnatussa numerossa sekä sadonkorjuuseen että kasvukauden pidentämiseen.

Vinkkejä annetaan muun muassa edullisten talvisuojien rakentamiseen, kevätkananpoikien kasvatukseen, herkkusieniviljelmien perustamiseen ja tomaattien kasvatukseen siemenistä.

Hieman ammattimaisempaa otetta ja isompia tiloja vaaditaan, jos haluaa kasvattaa suurempia kanalaumoja, puhumattakaan alpakoista, lihakarjasta ja työhevosroduista.

Kommentoi »