
Kalifornian San Diegon lahdella elää joukko Yhdysvaltain laivaston avuksi koulutettuja pullokuonodelfiinejä, joiden tehtävänä on havaita vedenalaisia miinoja ja vihollissukeltajia.
Delfiinit päihittävät sukellus- ja kaikuluotaustaidoillaan ihmissukeltajat ja tekniset etsintälaitteet mennen tullen.
Älykkäillä delfiineillä on myös monipuolinen ääntelymaailma. Nyt on saatu ensi kertaa materiaalia siitä, miltä delfiinien saalistaminen luonnossa kuulostaa ja näyttää niiden omasta näkökulmasta.
Yhdysvaltain kansallisen merieläinsäätiön (NMMF) tutkijat varustivat kuusi laivaston pullokuonodelfiiniä (Tursiops truncatus) videokameroilla, joiden avulla seurattiin eläinten ravinnonetsintää luonnossa kuuden kuukauden ajan, kertoo Science Alert.
Delfiinit saalistavat kaikuluotaimellaan
Delfiinin ääntely on osa saalistusta, jossa se hyödyntää myös kaikuluotausta ja erinomaisia havainnointikykyjään.
– Delfiinien saalistaessa niiden suusta kuului lähes jatkuvaa naksutusta 20–50 millisekunnin välein. Saalista lähestyttäessä naksutusvälit lyhenivät huminaksi ja sitten vingahdukseksi. Saatuaan kosketuksen kalaan delfiini humisi ja vinkui lähes jatkuvasti, kunnes se nielaisi saaliinsa, tutkijat kirjoittavat Plos One -lehdessä julkaistussa artikkelissaan.
Kamerat paljastivat, että vahvojen ja laajenevien kaulalihastensa avulla delfiini imee vastaan kamppailevia kaloja avoimeen suuhunsa sen molemmilta puolin.
Nyt saatiin ensi kertaa todisteita siitäkin, että delfiinin ravinnoksi kelpaavat myös käärmeet. Yksi delfiini söi kahdeksan erittäin myrkyllistä merikäärmettä.
– Delfiinillä ei ollut mitään merkkejä sairastumisesta tämän aterian jälkeen. Ehkäpä syynä tähän epätavanomaiseen saaliiseen on se, ettei sillä ole kokemusta delfiinijoukkojen kanssa syömisestä luonnon olosuhteissa, tutkijat kertovat.
Delfiinin koulutus laivaston sukellusavustajaksi kestää 5–7 vuotta. Ne elävät San Diegon lahdella merivesiaitauksissa ja ovat työtehtävissä avoimella merellä lähes joka päivä.
Sukellusretkillään ne voivat vapaasti uida omille teilleen, mutta vuosikymmenien aikana vain muutama on käyttänyt tilaisuutta hyväkseen.