Urheilijat vedonlyöntikasvoina: Litmanen sopimukseen Betssonin kanssa
Puheenaiheet
Urheilijat vedonlyöntikasvoina: Litmanen sopimukseen Betssonin kanssa
Vedonlyönti. Peliyhtiö Betsson julkisti sopimuksen Jari Litmasen kanssa. Tämä ryhtyy Betssonin asiantuntijaksi. Unibet käyttää mainoskasvoinaan jalkapalloilija Shefki Kuqia ja ex-kiekkoilija Esa Tikkasta.
Julkaistu 8.4.2013
Apu

uomen arpajaislain mukaan Veikkaus Oy:llä on yksinoikeus raha-arpajaisten sekä veikkaus- ja vedonlyöntipelien toimeenpanemiseen, poislukien hevospelit.

Arpajaislaki säätelee rahapelien markkinointia. Kansainvälisiltä vedonlyöntitoimistoilta mainostaminen on käytännössä kielletty. Internetissä toimivat yhtiöt ovat keksineet hyvän tavan kiertää kieltoa.

Unibet on palkannut asiantuntijoikseen jalkapalloilija Shefki Kuqin ja entisen jääkiekkotähden Esa Tikkasen. Nämä ohjaavat esimerkiksi Twitterissä seuraajiaan Unibetin sivuille. NordicBetin palkkalistoilla on koripalloseura Loimaan Bisonsin urheilujohtaja Aleksi Valavuori.

Vastikään Betsson ilmoitti yhteistyösopimuksesta Jari Litmasen kanssa. Litmasesta tuli Betssonin Suomen jalkapallolähettiläs ja asiantuntija.

 "On erittäin mielenkiintoista nähdä, sekoittaako kyseinen sopimus pakkaa, kun pohdiskellaan Jari Litmasen seuraavaa työpaikkaa. Kuninkaan ja Betssonin yhteistyö kuitenkin osoittaa sen, kuinka suuri luottamus ihmisillä kansainvälisiä peliyhtiöitä kohtaan tällä hetkellä on. Uskon kaikesta huolimatta, että Palloliitto on ainakin tällä hetkellä edelleen Litmasen ykkösvaihtoehto työkuvioista puhuttaessa", Juha Kvist kertoo tiedotteessa.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan pitää tarkkailla, onko kyseessä sopimaton mainonta. Muuten virasto ei näe ongelmaa "asiantuntijoiden" palkkaamisessa.

– Peliyhtiöillä on oikeus pitää ihmisiä hereillä ja itseään esillä, sanoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston apulaisjohtaja Seppo Reimavuo.

– Ydinkysymys on monopoliasema, mainonta on seuraus. EU:n tuomioistuin on linjannut, että valtio voi monopolilla säädellä toimintaa, jolla katsotaan voivan vaikuttaa esimerkiksi rikollisuuteen tai peliriippuvuuteen, Reimavuo sanoo.

Vuonna 2010 maajoukkue-uransa päättänyt Kuqi on juuttunut Skotlannin liigan Hibernianin vaihtopenkille. Hyökkääjä aloitti Unibetin asiantuntijana viime keväänä. Jos Kuqi pelaisi Suomessa, lupaa Unibet-diiliin tuskin olisi irronnut. Tikkanen taas on yksityishenkilö eikä edusta mitään seuraa.

Aleksi Valavuori vaatii Veikkauksen monopolin purkamista. Hänestä olisi hyvä, jos suomalaisurheilijat pääsisivät vedonlyöntirahoihin kiinni.

– Erittäin mielelläni antaisin samaan omille pelaajillemme luvan, jos kieltolakia muistuttava arpajaislaki sen joskus mahdollistaisi. Veikkaus mainostaa jatkuvasti urheilijoiden ja lajien kautta itseään polkuhinnoin monopoliasemansa turvin, eikä kukaan kysele mitään, Valavuori lataa.

Pienistä summista ei ole kyse. Unibet Groupilla on noin 7,2 miljoonaa asiakasta yli 150 maassa. Tukholman pörssiin listautuneen yhtiön liikevaihto oli viime vuonna noin 230 miljoonaa euroa.

Susanna Luikku

Kommentoi »