Unohtumaton moottoripyörämatka Vietnamissa
Matkailu
Unohtumaton moottoripyörämatka Vietnamissa
Pohjois-Vietnamin Ha Giang Loop tarjoaa hulppeita maisemia, perheillallisia ja uskomattoman ajokokemuksen vuoristossa.
Julkaistu 13.12.2020
Mondo

Oikealla puolella on vuori ja vasemmalla satojen metrien pudotus sekä henkeäsalpaava maisema yli vietnamilaisen maaseudun. Riisiterasseja riittää niin pitkälle kuin silmä kantaa. Etäällä siintävät pienet kylät ja vuorenrinteellä kiemurteleva tie.

Kiinan rajan tuntumassa sijaitseva Ha Giangin maakunta on täydellinen kohde seikkailuhenkiselle matkaajalle. Ha Giang Loop -kierto­matkan (noin 400 km) voi taittaa kolmessa päivässä, mutta kiireessä siitä nauttiminen on vaikeaa. Tien päällä kannattaakin olla ainakin viisi päivää. Tekemistä ja kokemista tosin löytyy helposti kymmeneksikin päiväksi.

Matka alkaa helpoiten Ha Giangin kaupungista, jossa on useita moottoripyörä­vuokraamoja. Ainakin QT Motorbikes & Toursin (qtmotorbikesandtours.com.vn) palveluja voi suositella. Firma ohjeistaa matkailijoita siisteyteen, tarjoaa ajosuojat ja auttaa reitin suunnittelussa sekä majapaikkojen löytämisessä.

Moottoripyöräretkellä pääsee tutustumaan paikallisten elämään.

Jos moottoripyöräily paikoin huonokuntoisilla teillä hirvittää, kiertomatkalle pääsee osana ryhmää tai paikallisen kuskin kyyditsemänä eli easy riderina.

Eksyminen on vaikeaa, sillä varsinaisia teitä on vähän. Sen sijaan kylien läpi ajaessa vauhti kannattaa pitää maltillisena, sillä tielle voi koska vain singahtaa ihminen, koira tai ankka.

Vuoristossa ajovauhti on noin 20–40 kilometriä tunnissa, joten päivämatkoja suunnitellessa maltti on valttia. Äänimerkki ei ole täällä palaute ajotaidoista, vaan varoitus: ”Täältä tullaan!” Siksi tööttääminen kannattaa ohittaessa, pimeissä mutkissa ja isommalle tielle liittyessä.

Paikallisten ylläpitämistä kotimajoituksista saa parhaat kohdevinkit, hyvän illallisen ja paikallista riisi­viinaa. Ha Giangiin pääsee esimerkiksi Hanoista yöbussilla. Tarkista sää­­tiedote ennen matkaa, sillä talvella vuoristossa voi olla viileää.

Kommentoi »