Apu

Unenpuute ja raha – tutkimus selvitti vauvaperheiden yleisimmät huolenaiheetUnenpuute ja raha – tutkimus selvitti vauvaperheiden yleisimmät huolenaiheet

Vauvaperheet ovat pääosin tyytyväisiä elämäänsä ja arkensa sujumiseen. Myös terveydenhoitajat arvioivat suurimman osan vauvaperheistä pärjäävän hyvin. Asia selviää THL:n Lasten terveys, hyvinvointi ja palvelut (LTH) -pilottitutkimuksesta.
Teksti Niko Rinta

Osa pikkuvauvaperheistä kuitenkin kokee, että raskausaikana ja synnytyksen jälkeen tarvitaan saatua enemmän tukea. Tukea kaivattiin raskausaikana synnytyspelkoon, synnytykseen valmistautumiseen ja parisuhteeseen. Vauvan syntymän jälkeen vanhemmat olisivat tarvinneet saatua useammin tukea vauvan nukkumiseen ja itkuisuuteen sekä omaan ja puolison jaksamiseen.

Synnyttäneistä vanhemmista 66 prosenttia ja toisista vanhemmista puolet ei omasta mielestään nukkunut riittävästi. Joka kymmenes vanhemmista ei pystynyt nukkumaan, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus.

Noin puolet perheistä arvioi taloudellisen tilanteensa kohtalaiseksi tai huonoksi. Seitsemän prosenttia perheistä oli saanut toimeentulotukea viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana, ja vähän yli joka kymmenes pilottitutkimuksen perheistä oli pelännyt ruuan loppuvan.

Terveydenhoitajien mukaan yleisimmin tukea tarvittiin paljon vanhemman jaksamiseen, vauvan ravitsemukseen sekä vanhemman psyykkiseen hyvinvointiin.

”Lähes kaikki vanhemmat saivat tarvittaessa läheisiltään tukea ja apua, monessa perheessä apuna olivat vauvan isovanhemmat. Synnyttäneistä vanhemmista koki itsensä yksinäiseksi kuitenkin kahdeksan prosenttia”, kertoo tutkimuspäällikkö Reija Klemetti THL:stä.

Pilottitutkimus toteutettiin kuuden maakunnan alueella ja siihen osallistui 657 perhettä. LTH-tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa 3–4 kuukauden ikäisten ja 4-vuotiaiden lasten ja heidän perheidensä terveydestä, hyvinvoinnista ja palvelujen käytöstä.

Julkaistu: 6.9.2018