Tuo vanha jalkapallosi osaksi taideteosta – ja hae tilalle uusi – Tällainen on Unelmien kenttä Helsingin Töölössä
Kulttuuri
Tuo vanha jalkapallosi osaksi taideteosta – ja hae tilalle uusi – Tällainen on Unelmien kenttä Helsingin Töölössä
Töölön jalkapallo­kenttä Helsingissä täyttyy 24. elokuuta päiväksi kokemuksellisesta taideteoksesta. Installaation nimi on Unelmien kenttä.
1Kommenttia
Julkaistu 18.8.2021
Apu

Jalkapallossa ei ole kyse vain pelistä, vaan myös unelmoinnista ja esikuvista. Töölön jalkapallo­kenttä Helsingissä täyttyy 24. elokuuta päiväksi kokemuksellisesta taideteoksesta, jossa voi käydä tuulettamassa haaveitaan – ja hakemassa itselleen uuden jalkapallon. Installaation nimi on Unelmien kenttä.

– Monella lojuu nurkissa vanha jalkapallo, joka on ollut lapsuudessa rakas. Siihen on ehkä liittynyt haaveita, jotka eivät ole enää ajankohtaisia. Palloa ei silti tee mieli heittää roskikseen, kuvataiteilija Sophia Ehrnrooth kertoo.

Nyt vanhan jalkapallon voi tuoda osaksi taideteosta ja päästää samalla irti menneistä unelmista.

Vaikka ei olisikaan tuonut vanhaa palloa, mukaan voi silti ottaa uuden pallon. Samalla voi miettiä, mistä itse unelmoi juuri nyt.

– Uutta palloa poimiessa voi päättää, minkä haaveen haluaa potkaista tulevaisuuteen. Jalkapallon voi käydä vaikka potkaisemassa maaliin vahvistaakseen omaa toivetta.

Unelmien kenttä -installaatiossa jalkapallokentällä ei tarvitse kilpailla. Kuvataiteilija Sophia Ehrnrooth kannustaa ihmisiä unelmoimaan kentällä.

Poikani salainen mantra

Ehrnrooth on tehdyt taidetta urheilun rajapinnassa jo kahdeksan vuotta. Keskellä arkista hetkeä hän ymmärsi koskettavansa aihetta, jossa on taiteen voimaa.

– Istuin silloin kahdeksanvuotiaan poikani kanssa autossa. Hän pyysi minua laskemaan, kuinka monen jalkapalloilijan nimen hän muistaa ulkoa.

Alkoi parinsadan nimen litania: Yaya Touré, Kolo Touré, Azpilicueta, Alba, Coentrão, De Rossi, De Sanctis, Jèrôme Boateng, Sokratis, Vidal, Xavi… Pelaajien nimet olivat eksoottisia, eikä äiti silloin vielä tunnistanut niitä.

– Kuulosti siltä, kuin poika olisi toistanut salaista mantraa. Nimissä oli hänelle jotakin hyvin pyhää. Ymmärsin, että ilmiö ei kosketa vain omaa poikaani, vaan siinä on jotakin yleismaailmallista.

Tunnetut jalkapalloilijat ovat kuin antiikin jumalia: samaan aikaan ihailtuja ja toisaalta inhimillisesti törttöileviä.

– Pelaajafanitus menee yli joukkue­rajojen. Mestareiksi voidaan nostaa myös kilpailevan joukkueen pelaajia. Minulle se on urheilun hienointa ydintä.

Toisaalta Ehrnrooth tietää, että jalkapalloilijoiden maailma on ristiriitainen.

– He ovat inhimillisiä. He voivat olla rasistisia ja käytökseltään ala-arvoisia. Se maailma ei ole ristiriidaton, mutta ei maailma muutenkaan ole ristiriidaton, kuvataiteilija sanoo.

– Jalkapallojen kanssa voi tulla vain hengailemaan. Voi olla hieno kokemus olla itse areenalla. Yleensä se on paikka, jota katsotaan katsomosta tai televisioruudulta, Sophia Ehrnrooth sanoo.

Ylijäämäpallot lahjoitetaan nuorille

Kahdeksan viime vuoden ajan Sophia on tehnyt jalkapalloaiheisia kokemuksellisia teoksia ympäri maailmaa. Helsingin areenan taideteos on yleisölle ilmainen ja järjestetty koronaturvallisesti.

– Jalkapallojen kanssa voi tulla vain hengailemaan. Voi olla hieno kokemus olla itse areenalla. Yleensä se on paikka, jota katsotaan katsomosta tai televisioruudulta. Unelmien kenttä luo vapaan tilan, jossa taiteen kokija voi olla peli­kentällä ilman kilpailua ja ennakkoluuloja.

Päivän aikana tuodut vanhat pallot käytetään tulevissa taideteoksissa. Ylijääneet uudet pallot toimitetaan teoksen päätyttyä hyväntekeväisyysjärjestön kautta nuorille harrastajille.

Tiistain 24.8. installaatio klo 11–19 Töölön areenalla on yleisölle ilmainen ja avoin teos. Se koostuu 2021:sta jalkapallosta, joiden kanssa voi pallotella ja unelmoida. Teoksen on luonut kuvataiteilija Sophia Ehrnrooth.

1 kommentti