Apu

Korona ajoi ihmiset liikkumaan luontoon – Sisäliikunta vaihtui ulkoiluun – Urheiluvälinekaupalla menee nyt hyvin

Korona ajoi ihmiset liikkumaan luontoon – Sisäliikunta vaihtui ulkoiluun – Urheiluvälinekaupalla menee nyt hyvin
Koronapandemian takia ihmiset ovat siirtyneet ulos liikkumaan. Suurin muutos on tapahtunut ihmisten liikkumistavoissa. Erilaisten rajoitusten myötä sisäliikunta vähentyi dramaattisesti.
Julkaistu: 26.2.2021
Valtion liikuntaneuvoston selvityksen mukaan sekä työmatka- että vapaa-ajan liikunnassa tapahtui merkittäviä muutoksia koronapandemian aikana.
Osa muutoksista on johtunut rajoitustoimista, osa itse pandemiasta ja ihmisten omasta reagoinnista. Merkittävä innostuksen tuoja on kuitenkin hyvä, talvinen sää.
– Suomi on Euroopan unionin liikuntabarometrin mukaan EU:n liikkuvin ja ulkoilevin kansa. Meillä liikkuminen ja ulkoilu ovat perinteenä. Uskon, että olemme tämän ansiosta selvinneet koronasta paremmin kuin muut. Ihmiset liikkuvat aktiivisesti, mutta ulkoilukerrat ovat kasvaneet viikossa koronan aikana, sanoo toiminnanjohtaja Eki Karlsson Suomen Ladusta.

Kahden kastin liikkujat

Valtion liikuntaneuvoston viime syksynä ilmestyneen selvityksen mukaan korona näyttää vaikuttaneen negatiivisesti erityisesti niihin ihmisiin, jotka liikkuivat vain vähän jo ennen korona-aikaa. Näillä ihmisillä liikunnan merkityksellisyys on voinut vähentyä entisestään, jolloin myös liikkuminen on vähentynyt.
Toisaalta niillä ihmisillä, joilla kyvyt ja motivaatio olivat korkealla tasolla, korona on voinut jopa lisätä liikunnan merkityksellisyyttä.
Lasten ja nuorten liikkuminen väheni keväällä merkittävästi erityisesti arkipäivinä, mutta iäkkäiden liikuntaan pandemia vaikutti odotettua vähemmän. Työmatkaliikunta väheni enemmän naisilla, 18–49-vuotiailla ja korkeammin koulutetuilla verrattuna miehiin, 50–69-vuotiaisiin ja matalammin koulutettuihin.

Pitkän aikavälin vaikutuksia ei nähdä vielä

Koronapandemian vaikutuksia väestön liikkumiseen on kuitenkaan vielä mahdotonta arvioida kattavasti. Lopulliset vaikutukset selviävät mahdollisesti vasta vuosien kuluttua.
– Nykyisenlainen ulkoilubuumi jatkuu varmasti jollain asteella tulevaisuudessakin, vaikkakaan ei ihan samassa mittakaavassa kuin koronan ja siitä johtuvien sisäliikuntarajoitusten aikana, sanoo Karlsson.
Hän sanoo, että Suomen Ladun tietojen ihmiset ovat innostuneet koronan aikana kokeilemaan myös uusia ulkoilulajeja. Suosituimpia ovat olleet melonta, maastopyöräily sekä retkeily ja suunnistus.
– Aiemmin esimerkiksi valmiiksi organisoitu sisäliikunta on nyt korvattu omatoimisella ulkoilulla, sanoo Karlsson.

Urheiluvälinekauppiailla lihavat ajat

Ihmisten liikuntainnostus näkyy myös urheiluvälineiden myynnissä. Veli-Matti Kankaanpää Muoti - ja urheilukauppa ry:stä kertoo, että tänä talvena erityisesti jääurheiluvälineet sekä suksipaketit ovat myyneet hyvin.
– Tästä vuodesta tulee myös pyörien myynnin huippuvuosi. Koronan takia julkista liikennettä kartetaan ja ihmisetovat hankkineet erityisesti sähköpyöriä liikkumiseen. Ilahduttavaa on, että ihmisten liikkumisinto on pysynyt myös koronan aikana, vaikka vuosi sitten alkanut korona pysäytti alkuun urheilukaupan täysin.
Useassa urheiluliikkeessä talvivälinevarastot on myyty loppuun. Ongelmia on ollut myös tavaroiden toimituksessa.
– Kaukoidän kuljetuksissa on huutava konttipula, kuljetukset myöhästyvät ja kuljetusten hinnat nousevat.
Kommentoi »