Apu

Kysely: Ukrainan sota saa aikaan surua ja stressiä – Mistä apu? ”Ilmiannoin propagandaa suoltaneen Facebook-tilin, kuuntelen musiikkia ja nautin luonnosta”

Kysely: Ukrainan sota saa aikaan surua ja stressiä – Mistä apu? ”Ilmiannoin propagandaa suoltaneen Facebook-tilin, kuuntelen musiikkia ja nautin luonnosta”
Avun kyselyyn osallistuneet lukijat ovat surullisia ukrainalaisten puolesta, mutta sotauutiset herättävät myös huolta Suomen tulevaisuudesta. Osa vastaajista on hankkinut kotivaran ensimmäistä kertaa elämässään ja miettii jopa pakorepun pakkaamista.
Julkaistu: 17.5.2022

Ukrainan sota on vaikeuttanut monella Avun kyselyyn vastanneella nukkumista ja aiheuttanut ahdistusta. Lisääntynyt turvattomuudentunne näkyy myös siinä, ettei tulevaisuuteen luota entiseen tapaan.

− Lamaannus lienee kuvaavin sana ja turhautuneisuus. Pitkäjänteisten suunnitelmien tekeminen tuntuu turhalta. Turvattomuudentunne on lisääntynyt ja tunne elämänhallinnasta heikentynyt, sanoo 35-vuotias Salla.

Ennen kaikkea lukijat surevat ukrainalaisten puolesta. Samalla mieleen on hiipinyt pelko tulevasta Suomen ja koko Euroopan näkökulmasta.

− Sota on mielessä jatkuvasti. Kun asuu noin viiden kilometrin päässä Venäjän rajasta, katselee usein siihen suuntaan ja kuuntelee, että mitähän ne nyt keksivät. Putin toimii yllättävästi, on menettänyt järkensä. Nuorempien puolesta on jatkuva pelko, jos joutuvat sotaan, 75-vuotias Kalevi kertoo.

Kun sota alkoi, tuntui kuin synkkä varjo olisi laskeutunut arkielämän ylle, kuvailee 40-vuotias Kaisu. Hän kertoo seuranneensa uutisia jatkuvasti ja tunteneensa pelkoa Suomen sekä läheistensä puolesta. Ydinaseuhkailut toivat mukanaan pelon koko maailmasta.

− Myöhemmin ymmärsin, ettei oma pelkoni ja itkuni auta ketään. Suomessa on kuitenkin rauha ja meillä katto pään päällä. Silti seurasin uutisia ja pieni alakulo on ollut läsnä koko ajan.

Varautumista pahimpaan

Kotivaran tarpeellisuus on noussut uudestaan pinnalle, samoin joditablettien. Yksi 72 tunnin kotivaran hankkijoista on 66-vuotias Kirsi. Hän kertoo, ettei sellaisen tarve ollut aiemmin tullut mieleenkään. Myös joditabletit olivat tuntuneet useampia vuosia turhilta.

− Vein vuonna 2019 apteekkiin tuhottavaksi vanhentuneet joditabletit, enkä hankkinut tilalle uutta purkkia. Ajattelin, ettei sellaisia enää tarvitse varata, vaikka vuodesta 1986 lähtien ollut kotiapteekissa aina kaiken varalta. Nyt ostin taas.

Myös Aino, 25, on pohtinut sotaan varautumista. Kotivaran kerääminen ja hätärepun pakkaaminen pyörii koko ajan hänen mielessään, myös öisin.

− Tilanne näkyy suurena ahdistuksena, unettomuutena, stressinä ja keskittymiskyvyn puutteena. Olo on ollut surullinen ja lohduton. Pitkäaikainen stressi on aiheuttanut suolisto-oireita ja hiustenlähtöä. Uutisten lukemisesta ja sodan seuraamisesta on tullut pakkomielle, joka ohjaa arkea.

Uutisten rajoittamista ja ukrainalaisten auttamista

Moni vastaajista kertoo seuraavansa tarkkaan uutisia eri kanavissa. Toisilla tarjolla oleva tieto on lisännyt mielenrauhaa, toiset taas kokevat sotauutisten pahentavan ahdistusta. Osa kertookin rajoittaneensa uutisten seuraamista sen takia. Myös useamman viikon täysi seuraamattomuus on rajoittamisen lisäksi toiminut monella, samoin iltojen rauhoittaminen sotauutisilta.

− Ukrainan sota on lisännyt ahdistusta ja painajaisia. Olen joutunut rajoittamaan uutisten lukemista ja aiheelle altistumista. Sodan kokenut mummini on reagoinut uutisiin hyvinkin vahvasti. Hän on kärsinyt muun muassa sydänoireista ja unettomuudesta sekä useammin muistiongelmista. Tämä stressaa meitä läheisiä, kertoo 27-vuotias Heli.

Monet vastaajista kokivat, että ukrainalaisten auttaminen itselleen sopivalla tavalla on auttanut jaksamaan tilannetta. Rauhoittaa, kun tuntee tekevänsä jotain konkreettista tilanteen helpottamiseksi.

− Luen kirjoja, kuuntelen lohtumusiikkia, kirjoitan, katson hyvän mielen leffoja ja liikun luonnossa. Yritän myös parhaani mukaan vaikuttaa: olen ollut yhteyksissä päättäjiin, allekirjoittanut adresseja, ollut mukana järjestämässä rauhantapahtumaa ja ilmiantanut Facebookissa ukrainan vastaista propagandaa suoltaneen tilin. Olen myös laittanut rahaa keräyslippaaseen, listaa keinojaan 24-vuotias Saana.

Ahdistusta on saatu helpotettua myös juttelemalla ystävien, perheen tai terapeutin kanssa. Liikuntaa suosii moni, samoin kirjojen lukemista. Sota- ja väkivaltaelokuvia sen sijaan suositellaan välttämään.

− Liikunta on auttanut: kaksi kertaa viikossa uimaan ja lenkille koiran kanssa kaksi kertaa päivässä. Luen joka ilta kirjaa ennen nukahtamista. Tapaan ystäviä harrastuksissani ja olen mukana SPR:n ystävätoiminnassa, 77-vuotias Leila sanoo.

Moni pyrkii myös jatkamaan elämäänsä mahdollisimman normaalisti ja kiinnittämään huomiota myös ympärillä olevaan hyvään.

− Elän niin kuin ennenkin, iloitsen keväästä ja luonnon heräämisestä. Kuljen metsäteillä ja kuuntelen peipposten konserttia, kertoo 70-vuotias Soili.

Näin Avun lukijat vastasivat

  • 82,5 prosenttia vastaajista kokee Ukrainan sodan vaikuttaneen omaan elämäänsä.
  • 50 prosenttia kertoo joutuneensa rajoittamaan sotauutisten lukemista.
  • 37,5 prosentilla vastaajista tilanne on vaikeuttanut nukkumista. Lisäksi noin 38 prosentilla sota tulee uniin asti.
  • Tilanteen vaikutuksen ruokahaluunsa on huomannut 17,5 prosenttia vastaajista.
  • 71,3 prosenttia kokee olevansa ahdistuneempi kuin ennen sotaa. Ammattiapua tilanteeseen on hakenut 10,2 prosenttia, lisäksi 18,9 prosenttia joko aikoo tehdä niin tai ainakin harkitsee asiaa.

Kysely toteutettiin 4.–11.5.2022 välisenä aikana Apu.fi-sivustolla ja siihen osallistui 80 henkilöä.

1 kommentti