Apu

Mitä palveluja Ukrainan pakolaisille tarjotaan? Suomeen tulleiden määrää ei tiedä kukaan – YK:n mukaan sotaa paenneita on jo yli kolme miljoonaa

Mitä palveluja Ukrainan pakolaisille tarjotaan? Suomeen tulleiden määrää ei tiedä kukaan – YK:n mukaan sotaa paenneita on jo yli kolme miljoonaa
Ukrainalaiset pakolaiset saavat juuri heille tarkoitettua tilapäistä suojelua. – Jos ihmisellä ei ole majapaikkaa, kunnalla on velvollisuus järjestää hätämajoitus, sanoo Tampereen kaupungin palvelujohtaja Maritta Närhi.
Julkaistu: 21.3.2022

Suomeen saapuneiden ukrainalaisten pakolaisten määrää on toistaiseksi vaikea arvioida, koska kaikki eivät heti ilmoita viranomaiselle täällä oleske- lustaan.

– Tampereelle on saapunut noin 200 rekisteröitynyttä ukrainalaispakolaista. Varaudumme siihen, että pakolaisia saapuu lisää, kertoo palvelujohtaja Maritta Närhi. Hän vastaa Tampereen kaupungin tarjoamista maahanmuuttajapalveluista.

Ukrainalaiset voivat oleskella Suomessa ilman rekisteröintiä 90 päivää.

EU on myös ottanut käyttöön tilapäistä suojelua koskevan direktiivin, joka nopeuttaa ukrainalaispakolaisten pääsyä vastanoton ja palveluiden piiriin EU:n alueella.

Tilapäisen suojelun hakemuksen voi jättää poliisille.

Tampereella poliisi ohjaa pakolaiset kaupungin hätämajoitukseen ja vastaanottokeskukseen.

Jos henkilö on majoittunut yksityisesti, palvelut Tampereella järjestää SPR:n yksityismajoituspalvelu.

– Jos ihmisellä ei ole majapaikkaa, kunnalla on velvollisuus järjestää hätämajoitus.

Kun pakolainen odottaa tilapäisen suojelun päätöstä, hän voi asua vastaanottokeskuksessa. Hän on myös oikeutettu muun muassa vastaanottorahaan, terveyspalveluihin ja kriisiapuun.

Pakolaiset voivat lisäksi opiskella ja tehdä töitä tilapäisen suojelun päätöksen saatuaan.

Velvollisuutta vastaanottokeskuksessa asumiseen ei ole.

Osa ukrainalaisista on majoitettu yksityiskoteihin. Silloin kyse on vapaaehtoistyöstä. Auttaja ei saa siitä korvausta.

Närhen mukaan on hyvä, että ihmiset tarjoavat apuaan, mutta hän painottaa rekisteröitymisen merkitystä, asui pakolainen missä tahansa.

– Silloin hän saa Suomessa palvelut, joihin hänellä on oikeus. Hän ei jää tyhjän päälle, jos yksittäisen auttajan voimat loppuvat, palvelujohtaja Närhi sanoo.

Kommentoi »