Ukrainan pakolaisia houkutellaan seksibisnekseen – Ruotsissa pahempi ongelma kuin Suomessa: ”Olen tavannut 18-vuotiaita ukrainalaistyttöjä, jotka elättävät pikkusisariaan”
Puheenaiheet
Ukrainan pakolaisia houkutellaan seksibisnekseen – Ruotsissa pahempi ongelma kuin Suomessa: ”Olen tavannut 18-vuotiaita ukrainalaistyttöjä, jotka elättävät pikkusisariaan”
Sotaa pakenevat ukrainalaisnaiset ovat haavoittuvassa asemassa, mutta Suomessa heitä auttaa muun muassa Maahanmuuttoviraston nopeasti myöntämä suojeluasema. Ruotsissa tilanne on Suomea pahempi – se on ollut jo vuosia ennen Venäjän hyökkäystä, kertoo ihmiskauppaan erikoistunut rikoskonstaapeli ja kirjailija Simon Häggström.
Julkaistu 28.3.2022
Apu

Aina kun maailmalla syttyy sota tai kriisi, tilannetta pakenevat naiset ja lapset ovat haavoittuvassa asemassa, he ovat ihmiskaupan ja hyväksikäytön mahdollisia uhreja. Ukrainasta kiireellä lähteneitä pakolaisia on tällä hetkellä paljon liikkeellä Euroopassa, ja suurin osa heistä on naisia sekä lapsia.

Naisille voidaan tarjota esimerkiksi omituisia työtehtäviä, suhteettoman korkeaa palkkaa tai yksityismajoitusta mieshenkilön luona, joka yllättäen pyytääkin korvausta yösijasta seksin muodossa.

Ukrainalaisten työnvälitystoimistojen sivuilta löytyy nyt hämäriä työtarjouksia, joilla kalastellaan korkeaa välityspalkkiota tai työnhakijan henkilötietoja. Mitään työpaikkaa “helsinkiläisessä makeistehtaassa” ei tietenkään ole, varsinkaan 3 700 euron kuukausipalkalla.

Suorasukaisimmat hyväksikäyttäjät metsästävät ukrainalaisia työnhakijoita Whatsapp- ja Telegram-viestipalvelujen kautta. Kun työnhakija vastaa työpaikkailmoitukseen, kännykkään alkaa tulvia työtarjouksia seksityöstä tai pornografian tekemisestä, kertoo Helsingin Sanomat.

Maahanmuuttovirastossa ollaan tietoisia ukrainalaisille naisille tarjotuista hämäristä työ- ja majoitustarjouksista, vakuutti apulaisjohtaja Katri Lyijynen viraston alaisesta Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmästä Helsingin Sanomille 18. maaliskuuta.

– Jokunen yksittäinen tapaus yksityismajoituksesta on tiedossa. On vaikea sanoa, mitä siinä on loppuviimeksi taustalla. Mutta tokihan se vähän punaisia lippuja nostattaa, että miksi juuri naishenkilöitä, Lyijynen kommentoi Helsingin Sanomille.

Ongelma ei ole Ruotsissa uutinen

Tilanne on ukrainalaisten naisten kannalta Pohjanlahden toisella puolella erittäin huono, sanoo Tukholman poliisilaitoksen rikoskomisario ja kirjailija Simon Häggström. Hän on erikoistunut poliisityössään ihmiskauppaan, seksuaalirikoksiin ja prostituutioon.

Ukrainasta sodan jaloista Ruotsiin saapuvien naisten ja tyttöjen riski joutua hyväksikäytetyksi on Häggströmin mukaan Venäjän hyökkäyksen vuoksi tullut entistä hankalammaksi, mutta ongelma ei ole länsinaapurissa uusi.

Vaikka romanialaiset ja nigerialaiset prostituoidut ovat hallinneet seksikauppaa Ruotsissa, ukrainalaisiakin seksikaupan uhreja naapurimaassa on ollut jo pitkään – ja kaksi vuotta sitten heidän määränsä kasvoi koronapandemian aiheuttamien muuttoliikkeiden vuoksi huomattavasti.

– Ukrainalaisten seksityöläisten työ on järjestäytynyttä, ja heillä on parittajia. Määrän kasvuun on mielestäni kaksi syytä: Koronapandemia aiheutti täydellisen sulkutilan Ukrainassa, ja monet nuoret naiset menettivät työnsä. Ukrainalaiset ovat myös Krimin valtauksesta asti olleet hyvin huolissaan Venäjästä, Häggström arvioi.

Pohjoismaissa yhteiskunnan turvaverkot usein suojelevat haavoittuvassa asemassa olevia kansalaisia, mutta näin ei välttämättä ole esimerkiksi Ukrainassa.

– Jos turvaverkkoa, sukulaisia tai rahaa pankkitilillä ei ole, moni ajautuu seksityöhön vain elättääkseen itsensä. Olen tavannut työssäni orpoja, yksinhuoltajia ja 18-vuotiaita ukrainalaistyttöjä, jotka elättävät pikkusisariaan.

Sota tuo paikalle myös saalistajat

Ennen sotaa Ruotsiin tulleet ukrainalaisnaiset ovat nyt kansankodissa jumissa, Häggström muistuttaa. Heillä ei ole paikkaa, minne palata. Joidenkin venäläisprostituoitujen tilanne on sama, sillä heidän pankkikorttinsa ovat lakanneet toimimasta.

– Siellä missä on sotaa ja kärsimystä, rikolliset saalistajat ilmestyvät paikalle myös. Pelkään, että meillä on hyvin synkeät ajat tiedossa, komisario pohtii.

Simon Häggströmin mukaan Ruotsin poliisikunta on hyvä jäljittämään järjestäytynyttä prostituutiota ja ihmiskauppaa, mutta miten päästä esimerkiksi yksittäisten ihmisten jäljille, jotka ovat pakolaisia vastassa satamassa ja tarjoavat yksinäisille naisille epäilyttävää yösijaa?

– Naisen pitäisi osata mennä itse poliisin puheille ja ilmoittaa rikoksesta. Yritämme jakaa tietoa Ruotsiin saapuville ukrainalaisnaisille, että Ruotsissa seksin osto ja myyminen on rikollista. Emme tule saamaan kiinni kaikkia rikollisia, mutta meidän on työskenneltävä aktiivisesti uhrien auttamiseksi, etteivät he jää ihmiskaupan maailman varjoihin.

Rikoskomisario Häggström tekee nykyään poliisityötä vain puolipäiväisesti kolmena iltavuorona viikossa. Muina aikoina hän on rikoskirjailija. Häggströmin ensimmäinen ihmiskaupasta kertova romaani He juoksivat pakoon (Harper Collins 2022) julkaistiin juuri suomeksi, Ruotsissa rikoskirjoja on ilmestynyt kolme.

Kirjailijan näkemys seksikaupan vaikutuksesta on kirkas. Hän haluaa jakaa viestiä myös kirjoissaan.

– Jos maailmassa ei olisi seksin ostajia, ei olisi myöskään myyjiä, paritusta tai ihmiskauppaa. Yksilöiden lisäksi on pahaksi yhteiskunnalle, että sallimme miesten ostaa naisten vartaloita kuin kulutustavaraa. Se on viimeinen este todelliselle tasa-arvolle sukupuolten välillä.

”Jos turvaverkkoa, sukulaisia tai rahaa pankkitilillä ei ole, moni ajautuu seksityöhön vain elättääkseen itsensä.”

Simon Häggström

Suomessa tilanne ei ole yhtä vaikea

Tilanne ei ole Suomessa näin paha, ainakaan vielä. Yhteiskunnassamme on monia hyväksikäyttöä estäviä tekijöitä, sanoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Måns Enqvist.

Yksi niistä on Europaan unionin direktiivin mahdollistama tilapäinen suojelu, jota maahanmuuttovirasto voi myöntää ukrainalaisille hakijoille nyt automaattisesti vuodeksi kerrallaan. Näin ukrainalaiset pakolaiset eivät ainakaan joudu Suomessa “paperittomiksi”, ilman pääsyä yhteiskunnan palveluihin.

– Ei synny tilannetta, että he joutuisivat ‘tyhjän päälle’. Kaikille, jotka ymmärtävät suojelua hakea, on jonkinlaiset tulevaisuudennäkymät täällä, työnhakua ja lapsille koulutusta, poliisitarkastaja Enqvist sanoo.

Toisin kuin turvapaikanhakijat yleensä, ukrainalaispakolaisten ei nyt tarvitse odotella tilapäisen suojeluhakemuksen päätöstä kuukausitolkulla eikä vaarana juurikaan ole, että Maahanmuuttoviraston päätös olisi kieltävä.

– Jotkut ukrainalaiset hakevat varmasti turvapaikkaa, mutta tilapäisen suojelun he saisivat automaattisesti muutamassa viikossa. Se vaatii vain rekisteröitymisen poliisin tai rajavartiolaitoksen toimipisteessä.

Poliisitarkastaja Enqvistin oma etätyöpiste on Raisiossa poliisin toimipisteellä, joka on nyt ääriään myöten täynnä ukrainalaisia pakolaisia. Toissaviikolla tulijat mahtuivat jonottamaan rekisteröitymistä vielä rakennuksen sisällä, nyt kaikki eivät mahdu enää sisälle rakennukseen eivätkä ehdi rekisteröityä tulopäivänsä aikana.

– Tilanne on aikamoinen kaaos, olemme järjestäneet jonottajille ruokapalvelun sekä katon pään päälle viereisestä rakennuksesta. Poliiseja on siirretty muista tehtävistä tänne rekisteröimään tulijoita.

”On pahaksi yhteiskunnalle, että sallimme miesten ostaa naisten vartaloita kuin kulutustavaraa. Se on viimeinen este todelliselle tasa-arvolle sukupuolten välillä.”

Simon Häggström

Suomessa paritus on laitonta

Ukrainalaisten pakolaisten hyväksikäyttöä ehkäisevät myös se, ettei pakomatka Ukrainasta ole kovin pitkä eikä Suomessa ole järjestäytynyttä ukrainalaista paritusrengasta tai rikollisliigaa odottamassa, sanoo poliisitarkastaja Måns Enqvist.

– Suurimmassa osassa EU-maita prostituution paritus ei ole laitonta, mutta Suomessa on. Täältä käsin ei siis oikein voi toimia parittajana. Ja niitä naisista, jotka täällä myyvät seksiä, ukrainalaiset eivät pistä määrällisesti silmään.

Ukrainalaisille ei ole tyypillistä myöskään työperäinen ihmiskauppa, jossa yhden maan kansalaiset rekrytoivat maanmiehiään Suomeen töihin väärillä lupauksilla.

– Esimerkiksi Vietnamista voi tulla kielitaidottomia työntekijöitä, jotka eivät tunne lainsäädäntöämme, ja tulijoiden tietämättömyyttä käytetään hyväksi. Tapauksiin saattaa liittyä myös velantekoa kotimaassa. Tällaisia verkostoja Ukrainasta täällä ei ole.

Ukrainalaisten pakolaisten tilanne on parempi moniin muihin kansalaisuuksiin verrattuna, apulaisjohtaja Katri Lyijynen Maahanmuuttoviraston Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmästä vahvistaa. Heidän koulutustaustansa, kielitaitonsa sekä luku- ja kirjoitustaitonsa ovat usein hyviä.

Viime vuonna Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään otettiin 243 uutta asiakasta, mikä on suunnilleen saman verran kuin vuonna 2020. Uusista asiakkaista 97 oli joutunut ihmiskaupan uhriksi Suomessa, 48 joutunut pakkotyöhön ja 21 asiakasta oli seksuaalirikosten uhreja.

Päivitetty 31.3. – Ilmestynyt 28.3.2022

Sairaanhoitajan ja pastorin perheeseen Intiasta adoptoidulla ruotsalaispoliisi Simon Häggströmillä on vahva sosiaalinen omatunto. – Haluan vaikuttaa ihmisiin rikoskirjoillani, esimerkiksi seksin myymistä harkitseviin teineihin tai seksin ostoa pohtiviin miehiin.

Kommentoi »