Apu

Miten Ukrainan sotaa pakenevat lapset käyvät koulua Suomessa? Opettaja Larissa Khotyleva: ”Koulussa elimme päivän kerrallaan – sodasta emme puhuneet”

Miten Ukrainan sotaa pakenevat lapset käyvät koulua Suomessa? Opettaja Larissa Khotyleva: ”Koulussa elimme päivän kerrallaan – sodasta emme puhuneet”
Larissa Khotyleva esitteli luokalleen suomalaisen kulttuurin moninaisuutta viemällä oppilaita metsään ja leirille, saunaan, uimaan ja makkaraa grillaamaan.
Julkaistu: 2.8.2022

Kun sotaa pakenevia ukrainalaisia saapui Kangasalle keväällä, Larissa Khotyleva siirtyi kymppiluokan ohjaajan työstä valmistavan luokan opettajaksi kolmelletoista ukrainalaiselle lapselle ja nuorelle. Ensimmäiseksi hän otti yhteyttä vanhempiin ja selvitti lasten koulutarpeet.

Yhteistyö perheen kanssa on työssä tärkeää. Khotyleva on kotoisin Valko-Venäjältä, ja ukraina on hänelle lähikieli, jota hän ymmärtää ja puhuu. Myös venäjän kielen taito on keskeistä.

– Ilman kielitaitoa yhteyden luominen vanhempiin ja oppilaisiin olisi ollut hyvin hankalaa, Khotyleva sanoo.

Ryhmä koostui 6–15-vuotiaista. Alussa oli Khotylevan mukaan vaikeaa, kun oppilaita saapui koko ajan lisää; tutustuminen ja suomen opiskelu aloitettiin aina ikään kuin alusta. Ryhmään sopeutumisen lisäksi lasten oli tärkeää saada käydä kotimaansa etäkoulua.

Sota katkaisi opiskelut

Venäjän hyökkäys katkaisi kouluvuoden, mutta lasten piti saada suorittaa luokka-asteensa loppuun.

– Koulussa elimme päivän kerrallaan. Sodasta emme puhuneet. Kielten ja matematiikan lisäksi oli tärkeää leikkiä ja pelailla. Kokeilimme pelata muun muassa sählyä, pienet ja isot yhdessä. Se oli kaikista hauskaa!

Khotyleva esitteli luokalleen suomalaisen kulttuurin moninaisuutta viemällä oppilaita metsään ja leirille, saunaan, uimaan ja makkaraa grillaamaan.

Uusi kouluvuosi on alkamassa. Khotyleva ryhtyy opettamaan ukrainalaisten yläkoululaisten valmistavaa luokkaa. Hän uskoo, että nuoret otetaan yläkoulussa lämpimästi vastaan.

– Integroituminen tuleville luokille alkaa taide- ja taitoaineilla. Siten koulun arki ja kieli tulevat nuorille tutuiksi.

Larissa Khotyleva

Valmistavan luokan opettaja, 55, Pitkäjärven yläkoulussa Kangasalla. Kouluttautui opettajaksi kotimaassaan Valko- Venäjällä, asuu Orivedellä. Saapui Suomeen 2001 pelaamaan lentopalloa Oriveden Ponnistukseen.

2 kommenttia