Tuulilasi

Uberin kuolonkolari uhkaa koko autonomista teknologiaa


Autonomisen testiauton aiheuttama ensimmäinen jalankulkijan kuolema on iso uhka koko autonomisten autojen kehitystyölle. Autoteollisuus on pelännyt juuri tätä – ja nyt se tulee vielä hyvin herkkään aikaan.
Kuvat Uber

Uberin testiauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Arizonassa. Tämä kuljetettiin sairaalaan, missä hän menehtyi. Tapaus tulee olemaan isossa roolissa, kun lainsäätäjät ja suuri yleisö vetävät johtopäätöksiä autonomisesta teknologiasta.

Monetkin yhtiöt ovat aikeissa tuoda autonomiset autot liikenteeseen jo ensi vuonna. Vasta perjantaina Uber ja Waymo kirjoittivat Yhdysvalloissa senaattoreille kirjeen, missä ne kannustivat autonomisen lainsäädännön pikaiseen hyväksymiseen jopa ”lähiviikkojen aikana”.

Autonvalmistajat ja teknologiayritykset – etenkin Uber, Waymo, General Motors ja Toyota Motor – ovat investoineet valtavia summia autonomisen teknologia kehittämiseen. Ne ovat korostaneet, että autonomiset autot saattavat aiheuttaa onnettomuuksia ja jopa kuolemantapauksia, mutta niiden mukaan robottiautot tulevat pelastamaan paljon ihmishenkiä verrattuna ihmisten ajamien autojen aiheuttamiin onnettomuuksiin.

Yhdysvaltain liikenteen turvallisuusviraston entinen johtaja Mark Rosenker sanoi maanantaina, ettei ihmisten pitäisi ylireagoida yhteen Uberin kolariin.

”Joka vuosi 6000 jalankulkijaa ja 40 000 ihmistä kuolee Yhdysvaltain teillä, kolareita tapahtuu kuusi miljoonaa. On harmillista, että joudumme nyt yhden tapauksen vuoksi perustelemaan ja todistelemaan uudelleen ihmisille, että nämä autot lisäävät turvallisuutta liikenteessä.

Onnettomuuden vuoksi Uber on keskeyttänyt kaikki testiohjelmansa toistaiseksi.

Automotive Newsin mukaan onnettomuus viivästyttää hyvin todennäköisesti autonomisten autojen testaamisen laajentamista ja nopeuttamista koskevaa lakiesitystä, joka on jo muutenkin kompuroinut Yhdysvaltain kongressissa.

Demokraattisenaattori Richard Blumenthal on sitä mieltä, että Uberin onnettomuus vaatii kovia vastatoimia.

“Tämä traaginen onnettomuus alleviivaa sitä faktaa, että autonominen teknologia on vielä hyvin kaukana siitä, että se olisi oikeasti turvallista matkustajille ja muille teillä liikkuville”, Blumenthal sanoi.

Entinen Yhdysvaltain liikenneministeri Anthony Foxx otti myös kriittisen kannan tapahtuneeseen.

”Tämä on herätys koko autoteollisuudelle ja teknologiayrityksille sekä myös hallinnollemme. Turvallisuuteen on satsattava tulevaisuudessa entistä enemmän.”

Päivitys 22.3.2018 klo 14.00: Uutisen kuva vaihdettu.

Julkaistu: 20.3.2018