Eeva

Tyttö ja varis


Sirkku Peltolan näytelmän päähenkilö parantaa kovaa maailmaa lempeydellä.

Säde (Ritva Jalonen, vas.) puskee Armin (Tuija Vuolle) panssarin läpi.

Tampereen Teatterin näytelmä Tyttö ja varis on hieno esimerkki näytelmäkirjailija Sirkku Peltolan kyvystä käsitellä vaikeita teemoja vähäeleisesti ja humaanisti.

Tarinan sydän on työtön Säde, nainen viisissäkymmenissä, joka tuppautuu puoliväkisin eläkeläisrouva Armin juttusille. Säde on saanut töitä, ja tulevaisuus näyttää aiempaa valoisammalta. Tarve kertoa tärkeät uutiset vaikka sitten tuntemattomalle naapurille on suuri.

Vaikka naiset ovat taustoiltaan erilaisia, heitä yhdistää yksinäisyys ja rakkaus lapsiinsa. Armin poika käy vielä kylässä, Säde taas ei enää tunne omia lapsiaan. Käsikirjoituksen vastustamaton ja yhteiskunnallisesti terävä huumori ja kyyneleet silmiin nostava surumielisyys kristallisoituvat naisten välillä orastavassa ystävyydessä. Ritva Jalonen ja Tuija Vuolle tekevät Anna-Elina Lyytikäisen ohjauksessa ensiluokkaiset roolisuoritukset.

Näytelmässä ei anneta helppoja ratkaisuja. Päähenkilöiden suurimmat ongelmat ja murheet eivät ratkea taianomaisesti, kun näytelmä päättyy. Jotain kuitenkin liikahtaa kohti parempaa.

Avaimena toivoon tuntuu olevan Säteen ympärilleen säteilemä ystävällisyys, silloinkin kun lähimmäinen ei sitä tunnu haluavan tai edes ansaitsevan. Säde tietää, että jokaiselle on tärkeää saada tuntea olevansa tarpeellinen – oli kyse sitten ihmissuhteista tai tehtävästä yhteiskunnassa.

Teksti: Ninni Sandelius

Tyttö ja varis Tampereen Teatterissa. Arvio löytyy myös Eevan numerosta 12/2016.

Julkaistu: 22.11.2016