Tyhmimmän jälkeen
Puheenaiheet
Tyhmimmän jälkeen
YHDEN MIEHEN KOMITEA. Wallin ei olisi hävinnyt mitään, vaikka hän olisi kertonut niin kuin asia oli.
Julkaistu 22.3.2012
Apu

Puolustusministeri Stefan Wallin (r) on fiksu kaveri. Siksi on käsittämätöntä, että juuri hän menetteli tyhmimmän jälkeen, kun piti uudistaa eli supistaa Puolustusvoimia ja lakkauttaa varuskuntia.

Wallin johti harhaan eduskuntaa, ministeritovereitaan sekä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittista valiokuntaa, utvaa, jossa presidentti johtaa puhetta.

Wallin ei olisi hävinnyt mitään, vaikka hän olisi kertonut niin kuin asia oli: Dragsvikin varuskunta säilytetään kieli- eikä puolustuspoliittisin perustein. Siitä olisi seurannut vain väittely, olisiko parempi säilyttää lain edellyttämä ruotsinkielinen varusmieskoulutus Upinniemessä.

Nyt Wallin pilasi oman maineensa, luottamuksensa, suhteensa Puolustusvoimien johtoon ja ainakin pieneltä osin jopa puolustusuudistuksen.

Wallin uskoi puolustavansa ruotsinkielisiä. Heillekin hänen menettelystään aiheutuu silkkaa vahinkoa. Tapaus tarjoaa aseen niiden käsiin, jotka muutenkin riehuvat ruotsinkielisen kansanosan oikeuksia vastaan. Tämä on erittäin harmillista.

Älä tunnusta

Poliitikko pääsisi vähimmällä, kun myöntäisi heti virheensä ja pyytäisi anteeksi. Harva siihen kykenee.

Useimmat noudattava edesmenneen oululaisen keskustapoliitikon Matti Ruokolan kultaista ohjetta: Älä selitä, älä välitä, älä tunnusta. Juuri näin teki myös Wallin.

Hufvudstadsbladet uskoi maanantaina, että pääministeri Jyrki Kataisen tuki pelastaa Wallinin. Eipä taida pelastaa. Tuki pelaa pikemminkin toiseen suuntaan: siitä jää tahra pääministerin muuten melko puhtoiseen kilpeen.

Tosin Katainen ei olisi muuta voinut julkisesti sanoakaan kuin, että hän tukee Wallinia. Jos hän olisi sanonut, ettei tue, Wallin olisi joutunut lähtemään melkein siitä paikasta.

Lähtölaskentaa

Vähintä, mitä nyt seuraa, on se, että hallitus, utva ja eduskunta joutuvat katsomaan päätöksen varuskunnista uudelleen. Siihen se ei jääne.

Eduskunnan harhauttaminen on erittäin vakava asia. On paikallaan ja todennäköistäkin, että myös eduskunnan perustuslakivaliokunta tutkii Wallinin rikkeen suuruuden.

Oppositio repii tietenkin tapahtuneesta irti kaiken. Jotkut puhuvat jo tässä vaiheessa valtakunnanoikeudesta. Se on liiallista innostusta. Muun muassa Timo Soini (ps) on puhunut epäluottamuslauseesta Wallinille. Siihen olisi hyvinkin aihetta.

Sdp on jo ilmaissut epäluottamuksensa Walliniin. On hyvin mahdollista, että hän joutuu lähtemään jo ennen kuin viralliset prosessit hänet siihen pakottavat.

Stay out -bonus

Kansa ja heidän edustajansa ovat tuominneet toinen toistaan vahvemmin sanankääntein herrojen toisilleen jakamat bonukset. Sikamaista ja insesti ovat jo käytettyjä ilmauksia, joten vastaisen varalle on löydettävä jotain jyrkempää.

Herroja on Finnairissa palkittu, kun he ovat tulleet taloon, pysyneet talossa tai lähteneet talosta. On ollut in-, stay- ja out-bonuksia.

Vielä on käyttämättä yksi bonus – korvaus siitä, että joku ei ole tullut taloon.

Tämä niin sanottu stay out (pysy poissa) -bonus olisi monessakin tapauksessa hyödyllisempi kuin muut bonukset yhteensä.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun Timo Soini ja muut perussuomalaiset ovat Stefan Wallinin kimpussa. Nyt siihen on kuitenkin enemmän aihetta kuin koskaan.

Kuva: Vesa Moilanen/LK

Heittolaukauksia

1) Eutanasia lailliseksi! Kun yhteiskunta ei voi tarjota hyvää elämää, tarjotkoon edes hyvän kuoleman.

2) Tervolassa oli muinoin sähköllä toimiva kansakoulu. Enää ei uskota edes sähköllä toimivaan tupakkaan.

3) Tervolassa oli myös päästä vedettävä kivinavetta. Nyt on Helsingissä nenästä vedettävä eduskunta.

4) Huomenna koittaa maailmanloppu, velat muuttuvat saataviksi ja herrat maksavat bonuksensa takaisin.

5) Mitä tekee hallitus, jos alv:n nosto tekee ruoan liian kalliiksi? Syö sanansa.

6) Jos Mauri Pekkarisesta tulee puheenjohtaja, keskusta on vihdoin pienen ihmisen asialla.

Kommentoi »