Tuulilasi

Tyhjäkäynti puhdistaa ilmaa

1


Tyhjäkäynti puhdistaa ilmaa

Autojen tyhjäkäynti ei ole haitallista, vaikka niin yleisesti luullaan – asia on oikeastaan päinvastoin.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Autojen tyhjäkäyntiin puututaan yleensä ankaralla kädellä. Sakkojakin ropisee herkästi. Tämä on uusimman tutkimustiedon valossa aivan turhaa. On nimittäin osoitettu, että oikein ajoitettu ja käsitelty tyhjäkäynti puhdistaa saastuneiden suurkaupunkien ilmaa.

Mexico City on yksi maailman suurimmista ja samalla ilmanlaadultaan surkeimmista kaupungeista. Autokalusto on valtaosin todella kurjaa. Kaupungin ympäristöviranomaiset yrittivät keksiä lääkettä pulmaan vuosikaudet, kunnes törmäsivät alan kansainvälisessä kongressissa suomalaiseen clean tech -klusteria edustavaan Green Action -yritykseen.

Vantaalla toimiva start up –firma tarttui haasteeseen, ja kehitti vuodessa radikaalin yksinkertaisen teknologian, joka perustuu aivan uudenlaiseen kideloukkuun. Sen toimintaperiaate on yksinkertainen: tyhjäkäyntiä käyvän auton pakokaasut johdetaan erilliseen kammioon, jossa niitä käsitellään erityisellä ionitykillä. Prosessi erottelee kaasuista haitalliset hiukkaset, jotka siirrettään kideloukkuun. Jäljelle jääneet päästöt johdetaan pakokanavaa pitkin ulkoilmaan.

”Mittauksemme osoittavat, että menetelmämme voisi puhdistaa Mexico Cityn ilmaa tuntuvasti, kunhan vain kaikkiin kaupungissa liikkuviin autoihin asennetaan kideloukku”, toteaa Green Actionin innovaatiojohtaja Pentti Hirvonen.

Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Akke News International (ANI).

Julkaistu: 1.4.2016