Tuulilasin koeajossa Volkswagen Arteon
Autot ja liikenne
Tuulilasin koeajossa Volkswagen Arteon
Iso viistoperä asettuu Volkswagenin mallistossa Passatin yläpuolelle. Nautinnollinen ajettavuus on Arteonin valttikortti.
Julkaistu 3.6.2018
Tuulilasi

Volkswagen Arteonin koeajo on julkaistu alunperin Tuulilasin numerossa 4/2018.

Vw-konsernilla brändejä riittää: emomerkin lisäksi löytyy Audia, Skodaa, Seatia, Porschea, Bentleytä, Bugattia. Volkswagenin ongelmana on se, että myös muille pitäisi löytyä sopiva ekologinen lokero. Skoda ja Seat ovat tämän päivän todellisia kansanautoja, kun taas Audi on vastaus keskiluokan unelmiin. Sikariportaan brändeille taas löytyy ihan oma asiakaskuntansa.

Marginaaliseksi jääneen Passat CC:n seuraajaksi esitelty Arteon on hyvä esimerkki Volkswagenin identiteettikriisistä. Talosta löytyy teknistä- ja muotoiluosaamista yllin kyllin. Mutta miten Volkswagenin houkuttelevimmat mallit saataisiin asemoitua niin, että ne eivät sotkisi oman konsernin premium-merkkien myyntiä?

Siinäpä kysymys. Arteon on nimittäin niin hyvä auto, että Audi A5 tulee hakematta mieleen muutenkin kuin sutjakasta sivuprofiilista. Tässä autossa on sitä jotakin, kutsutaanpa sitä sitten premiumiksi tai joksikin muuksi. Oman luokkansa priimus se on aivan ehdottomasti.

Ratin etäisyyssäätö on kerrankin kunnollinen ja ajoasennon saa täsmälleen mieleisekseen.

Kaikilla herkuilla

Arteon oli ehdokkaana Vuoden Auto Suomessa 2018 -kilpailussa, eikä menestys auton ominaisuuksista kiinni jäänyt. Parempaa ajettavuutta saa hakea. Tuulilasin koeajossa ollut nelivetoinen ja sopivalla dieselpadalla varustettu Arteon on auto, jolla ajaa pidempiäkin taipaleita mielikseen. Reilu akseliväli tuo menoon rauhallisuutta. Silti auto on ketterä ja sähäkkä kaveri myös kaupungissa. Kuka kumma haluaa kaduille itsestään liikkuvia autonomisia autoja, kun ratin vääntäminen voi olla näin hauskaa?

Kuljettajan paikalta on vaikea löytää moitittavaa. Arteonin ajoavustimet ovat viimeisintä huutoa, eivätkä vie mitään pois ajamisen ilosta. Mukautuva vakionopeudensäädin ja kaistavahti ovat markkinoiden parhaasta päästä. Auto huomioi myös nopeusrajoitukset kameraa ja navigointijärjestelmän paikkatietoja hyödyntämällä.

Penkit ovat erinomaiset ja ratin etäisyyssäätö kerrankin riittävä. Tuulilasin nopeusnäyttö on toteutettu hienosti. Älypuhelinliitännät, navigointi ja äänentoisto saavat ison peukun ylöspäin.

Joku voisi sanoa, että ohjaamon yleisilme on tylsä. Omasta mielestäni se on erittäin toimiva ja asiallinen.

Elämä on...

Kun puhutaan yhdestä automallista, pitää muistaa että moottorivalinta ja varustetaso vaikuttavat yleiskokemukseen merkittävästi. Arteonin hinnat alkaen -malli (39 505 €) on manuaalivaihteinen 1,5 TSI ja ylähyllyltä löytyvät sitten reilusti yli 60 000 euroa maksavat nelivetoherkut sekä bensa- että dieselversioina. Plus lisävarusteet päälle. Seitsemänkymppiä Volkkarista on aika paljon. Toisaalta sijoitukselle saa myös vastinetta koko rahalla, mikä ei aina ole itsestäänselvyys edes kaikissa ns. premium-autoissa.

563-litrainen takakontti on yksinkertaisesti valtava.

Volkswagen Arteon 2.0 TDI SCR 4MOTION R-LINE

Hinta: 56 804 €, vakiovarustein

Moottori: Rivi-4, turbo, diesel

Iskutilavuus: 1 968 cm3

Teho: 140 kW (190 hv) / 3 500−4 000 r/min

Vääntö: 400 Nm / 1 900–3 300 r/min

Voimansiirto: 7-vaihteinen kaksoiskytkin­vaihteisto, neliveto

0−100 km/h: 7,8 s

Huippunopeus: 233 km/h

Yhd. EU-kulutus: 5,1 l/100 km

CO2-päästöt: 134 g/km

Mitat: Pituus 4 952 mm, leveys 1 871 mm, korkeus 1 450 mm, akseliväli 2 837 mm, tavaratila 563 l

Omamassa: 1 734 kg

Kenelle?

Hänelle, joka haluaa erinomaisen auton ilman että aiheuttaa turhaa naapurikateutta. Ainakin nelivetoisena ja sopivalla dieselpadalla varustettuna Arteon on aidosti nautinnollinen ajajan auto.

Ajettavuus, 5 tähteä

Arteon on loistava ajettava. R-Line varustetason istuimet tukevat vartaloa esimerkillisesti, mutta eivät kuitenkaan ahdista liiaksi. Alusta toimii hyvin niin pihakatujen töyssyissä kuin maantienopeuksissakin. Ohjauspyörä välittää tarkasti tietoa tien pinnasta.

Tilat, 4 tähteä

Tavaratila on niin iso, että kontin perukoille kurottaessa housut ovat vaarassa likaantua. Takapenkillä on hulppeasti jalkatilaa, mutta jo 180-senttisellä pää ottaa kiinni voimakkaasti alas kaartuvaan takalasiin. Kuljettajan ja etumatkustajan olot ovat herraskaiset.

Suorituskyky, 4 tähteä

Listalta löytyy ärjymminkin viritetty versio, mutta kaksilitrainen ja 190-hevosvoimainen TDI on aivan riittävä kone tähän autoon. Ehkä menoa ei voi kuvata suorastaan urheilulliseksi, mutta reippaaseen ja sujuvaan arkiajoon moottori on todella kiva. 7-pykäläinen automaatti toimii täsmällisesti ja eleettömästi.

Kokonaisuus, 4 tähteä

Hintaluokka asettaa Arteonin kovaan kilpailuun premium-merkkien asiakkaista. Auton muotoiluun on haettu vanhan ajan Gran Turismo -henkeä, mikä on katsojasta riippuen joko eleganttia tai tylsää. Ohjaamo on käytännöllinen ja toimiva.

Kommentoi »