Apu

Tuukka Temonen: "Pelkään mahtavien vihollisteni kostoa"

Tuukka Temonen: "Pelkään mahtavien vihollisteni kostoa"
Ohjaaja Tuukka Temonen tunnetaan elokuvistaan ja tavastaan tarttua pieneenkin kritiikkiin. – Mikään mielensäpahoittaja en koe millään muotoa olevani, hän sanoo.
Kuvat Hannes Paananen

Sääskjärven kylä eteläisessä Iitissä. Kymenlaaksolaisen peltomaiseman keskeltä erottuu vanha valkoinen kartanorakennus. Idylliseen pihapiiriin saapuessa vieraat ottaa vastaan kolme häntäänsä heiluttavaa koiraa.

Ovikelloa ei ole.

– Maalla saa kävellä sisään, sanoo oven avaava mies ja hymyilee.

Hän on elokuvaohjaaja Tuukka Temonen. Mies toivottaa tervetulleeksi kotiinsa ja johdattaa vieraat hulppean kokoisen asunnon poikki. Ruokailusalin jyhkeälle hirsiseinälle on ripustettu rykelmä kehystettyjä perhekuvia.

Keittiössä puuhailee hänen vaimonsa ja lähin työkumppaninsa, tuottajanäyttelijä Olga Temonen. Tarjolle on aseteltu kahvia ja pikkuleipiä. Tunnelma on melkein kuin Strömsössä.

Tällainen on miljöö, jossa Suomen kohutuimpia elokuvia kehitellään.

Yleisö rakasti, kriitikot eivät

Syksyllä 2016 ensi-iltansa sai Tuukka Temosen ensimmäinen draamaelokuva Teit meistä kauniin. Heinolalaisen Apulanta-yhtyeen alkuvuosista kertova elokuva keräsi lähinnä tylyjä arvioita, mutta osoittautui yleisön keskuudessa pienimuotoiseksi hitiksi. Elokuva sai yli 100 000 katsojaa ja palkittiin Jussi-gaalassa Yleisön suosikkielokuva -palkinnolla.

Itse elokuvaa suuremmaksi puheenaiheeksi nousivat ohjaaja Temosen julkiset ulostulot.

Omalla Facebook-sivullaan hän syytti elokuvaa arvostelleita toimittajia henkilökohtaisesta ajojahdista ja ilmaisi voimakkaasti mielipahaansa omasta mielestään epäreiluista kritiikeistä.

Lisäksi Temonen kävi näkyvää kädenvääntöä elokuvan virallisista katsojaluvuista Suomen Filmikamari ry:n kanssa ja ajautui julkiseen konfliktiin elokuvayhtiö Finnkinon kanssa. Jopa elokuvan yhtenä sponsorina toimineesta Hesburgerista saatiin Temosen ja toimittajien välillä riitaa aikaiseksi.

Loukkaantuneen elokuvaohjaajan avautumiset löysivät tiensä myös iltapäivälehtien otsikoihin:

Tuukka Temonen puhuu suunsa puhtaaksi elokuvansa hyllytyksestä

Tuukka Temonen avautuu Apulanta-elokuvan kritiikistä: ’Tuli tosi paha mieli’

Tuukka Temonen hermostui taas – tällä kertaa hampurilaisesta

Kiireistä arkea

Tänään kohuohjaajan kotona ollaan kuitenkin hyvällä tuulella. Lapset on viety muutamaa tuntia aikaisemmin kouluun, lähikaupasta käyty hakemassa kahvimaitoa ja paikkoja hieman siistitty vieraita varten. Muutoin pariskunta kertoo keskittyneensä rauhallisen syyskuisen aamun viettoon.

Normaalisti heidän arkensa näyttää aivan toiselta.

Temosten herätyskello soi tavallisesti puoli seitsemältä. Pikaisten aamutoimien jälkeen he lähtevät kuskaamaan lapsia 40 kilometrin päähän Lahteen ja jatkavat sieltä matkaansa kohti Helsinkiä. Perillä he ovat yleensä kymmenen maissa.

Helsingin Vartioharjun teollisuusalueella sijaitsee Temosten hallinnoima tuotantoyhtiö Optipari Oy. Videotoimiston erikoisalaa ovat yritysviestintä ja mainosfilmit, mutta nykyisin yritys toimii myös elokuvatuotantoyhtiönä. Teit meistä kauniin oli ensimmäinen Optiparin tuottama elokuva.

Sen tekemistä varten Temoset panttasivat kotinsa, Tuukan äidin asunnon ja tuotantoyhtiön omistaman kiinteistön.

Saattaa kuulostaa hurjalta, mutta ohjaaja vakuuttaa ratkaisun näyttävän rajummalta kuin se todellisuudessa onkaan.

– Mä olen liikemies ja olen tehnyt tätä hommaa 20 vuotta. Osaan myös tasapainottaa riskit, hän perustelee.

Temosten työpäivät päättyvät viiden maissa. Sen jälkeen he ajavat takaisin Lahteen ja hakevat lapset hoidosta Tuukan äidiltä. Kotona Iitissä he ovat noin seitsemältä. Pelkkään autossa istumiseen kuluu päivittäin minimissään 3,5 tuntia.

Olga myöntää järjestelyn olevan monella tapaa älytön.

– Puntaroimme keskenämme aika monestikin, että onko tässä kaikessa mitään järkeä. Kun meillä on kaiken lisäksi vielä nuo eläimetkin. Olen silti sairaan onnellinen ja ylpeä siitä, että onnistumme handlaamaan kaksistaan niin monia asioita. Ainakin toistaiseksi ollaan molemmat sitä mieltä, että tämä on hyvä juttu.

Olga: "En osaa rentoutua sillä tavalla"

Toisaalta he eivä taitaisi osata pysyäkään paikoillaan.  Erityisen hyvin väite pätee Olgan kohdalla. Tuotantoyhtiöhommien ohella hän kirjoittaa työkseen keittokirjoja ja lehtikolumneja, pitää suosittua blogia ja luotsaa perheen pihapiirin yhteydessä olevaa Kotieläinpiha Olgan farmia. Toissakesänä farmilla vieraili liki 10 000 asiakasta.

Ahdistaako tekemättömyys häntä?

– En koe, että se ahdistaisi, mutta en oikein osaa rentoutua sillä tavalla. En usko, että rentoutuminen on pelkästään sitä, että ei tee mitään. Rentoudun kaikkein parhaiten tekemällä asioita, joista itse tykkään.

Perinteisiä vapaapäiviä, jolloin vain lötköteltäisiin, ei Temosten perheessä juuri harrasteta. Eivätkä he ole ole järin innostuneita lomailustakaan. Ulkomailla käyminen tarkoittaa heidän kohdallaan kerran vuodessa tehtävää Ruotsin-risteilyä.

Varsinkaan Tuukalle matkustaminen ei kerta kaikkiaan sovi.

– Puolitoista päivää on ihan maksimi, ja siitäkin vähän ahdistun. Varsinkin kesälomat ovat ihan tuskaa. Perheen ohella tärkein asia elämässäni on meidän yritys. Stressaannun tosi pahasti, jos joudun olemaan sieltä poissa pidemmän aikaa.

Tuittuilu johtuu intohimosta

Intohimoisella suhteella omaan työhönsä Tuukka selittää myös tuittuiluaan sosiaalisessa mediassa. Hän sanoo, ettei voi ylipäätään ymmärtää sellaista ajatusta, ettei taiteilijalla olisi oikeutta puolustaa omaa työtään julkisuudessa. Itse hän ei koe sitä millään muotoa riidanhaastamiseksi.

– Kyse on ainoastaan siitä, että koen velvollisuudekseni puolustaa henkeen ja vereen omaa ja tuotantoryhmäni työtä. Se on mun tehtäväni. Siksi tartun kaikkeen, joka vähänkään kritisoi tekemäämme sisältöä.

Oletko herkkänahkainen kritiikin suhteen?

– No, otetaan nyt esimerkiksi arvostamani elokuvatoimittaja Kalle Kinnusen Image-lehteen kirjoittama juttu. Siinä hän vertasi elokuvaani teolliseen vanukkaaseen. Kyllä hän sillä onnistui mua loukkaamaan. Mun mielestä olisi ylipäätään aika erikoista, että olisin immuuni sellaiselle, että mua haukutaan jossain tekstissä henkilökohtaisesti. Totta helvetissä siitä tulee paha mieli. Mutta mikään mielensäpahoittaja en millään muotoa koe olevani.

Lukuisat kohuotsikot ovat tuoneet myös valtavasti julkisuutta Temosen työlle. Siksi moni ajatteleekin, että tulikivenkatkuisten lausuntojen todellisena tarkoituksena on ollut herättää mielenkiintoa hänen elokuviaan kohtaan.

Tämän väitteen hän jyrkästi kiistää.

Olga on asiasta samaa mieltä: kysymys ei ole ollut tarkoituksellisesta huomiontavoittelusta. Tuottajan näkökulmasta hän ei voi silti kiistää miehensä tunteikkaiden purkauksien tuomaa bisneshyötyä.

– On ollut sellaisia tilanteita, että olen yrittänyt löytää rahaa esimerkiksi lehtimainoskampanjaan. Sitten saan kuulla, että Tuukka on tehnyt aamulla yhden Facebook-päivityksen ja saamme sillä saman verran elokuvalle näkyvyyttä. Mutta kyllä mä niitä päivityksiä joskus jännitänkin. Enkä mä niistä tilanteista nauti ollenkaan.

"Politiikassa ei annta anteeksi koskaan"

Eivät kaikki kohut taida Tuukka Temosenkaan mielestä pelkkää herkkua olla. Erityisen hyvin hän sai kokea tämän nahoissaan vuonna 2012, jolloin hän ohjasi Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjaa lähietäisyydeltä seuranneen dokumenttielokuvan Presidentintekijät.

Elokuva herätti ilmestyessään valtavan mediakohun. Kampanjapäällikkö ja kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen väitti Temosen pettäneen heidän tekemänsä suullisen sopimuksen elokuvan sisällöstä. Monet vaativat ohjaajalta julkista anteeksipyyntöä.

Kuuden vuoden takainen jupakka on jättänyt jälkensä ohjaajaan. Pelkkä elokuvan nimen mainitseminen herättää hänessä ”merkittävän puolustusreaktion”.

– En edes mitenkään liioittele. Mulla on isoimmat vastustajat, joita Suomessa voi saada. Asia on mulle tosi keskeinen, ja pelkään joka hetki heidän kostoaan, Temonen paljastaa.

Todellako?

– Sä et ole politiikassa, etkä sä ymmärrä sitä maailmaa. Siellä ei anneta anteeksi koskaan. Mietipä, mitä puoluetta melkein kaikki yritysjohtajat kannattavat. Moni heistä ei halua olla kanssani missään tekemisissä. Tujunen tietysti väittää, että ei heillä ole mitään mua vastaan. Jännästi silti monet työt päättyivät dokumentin jälkipuintiin. Kyllä mun mainetta mustamaalattiin silloin ihan systemaattisesti. Sen elokuvan vuoksi olen koko loppuelämäni ajan merkitty mies.

Kaduttaako dokumentin tekeminen?

– No, ei siitä ainakaan mitään hyvää seurannut.

Valmentaja oli mieletön seikkailu

Uusinta tuotostaan Temoset odottavat sen sijaan malttamattomina. Liikemies ja mediapersoona Jari Sarasvuon elämän­tarinan kertova Valmentaja sai ensi-iltansa elokuvateattereissa lokakuun puolivä­lissä.

Pariskunta kuvaa kahden ja puolen vuoden urakkaa ”mielettömäksi seikkailuksi”.

Oikein hyvän elokuvan he ovat saaneetkin aikaiseksi. Valmentaja on hauska, hysteerinen ja mukaansatempaava tarina menestyksen tavoittelusta ja hybriksen jälkeisestä romahduksesta. Pääosaa esittävä Mikko Nousiainen tekee elämänsä roolin ylimielisenä Sarasvuona.

Vielä ennen ensi-iltaa Temoset luottivat elokuvansa vetovoimaan. Yleisötavoitteeksi on asetettu 70 000–150 000 katsojaa.

Tuukka myöntää samastuvansa monella tapaa Sarasvuohon. Hänkin innostuu helposti ihmisistä ja asioista, ja kokee olevansa samalla tavalla mielipiteitä jakava visionääri. Myös Sarasvuon menestys bisnesmaailmassa kiehtoo häntä.

– Ajattelen tosi paljon liike-elämää. Mulle yrittäminen ei tarkoita byrokratiaa ja paperin pyörittämistä, vaan sitä, että osaa omasta mielestään jotakin paremmin kuin kilpailijat ja lähtee kehittämään sitä osaamista.

Mitä koet osaavasi paremmin kuin muut?

– Olen laatu–kustannussuhteelta ylivoimaisesti paras ohjaaja Suomessa. Olen todella hyvä suunnittelemaan asioita ja pysymään aikataulussa. Lisäksi olen sitä mieltä, että pääsääntöisesti meidän kuvauksissa on todella hyvä fiilis. Pystyn luomaan sellaisen ilmapiirin, jossa on hyvä tehdä töitä. Silloin lopputuloksestakin tulee todella hyvä.

Valtava floppi

Valmentaja osoittautui kuitenkin valtavaksi flopiksi. Ensi-iltaviikonloppunaan se keräsi vain runsaat 1 800 katsojaa, ja se pyörii käytännössä tyhjille saleille. Pettymyksen lisäksi Optiparille jää elokuvasta 200 000 euron velat.

Kriitikoilta elokuva keräsi pääosin kiittäviä arvioita. Lähes kaikki pitivät Valmentajaa Temosen parhaana teoksena.

Toki myös eriäviä mielipiteitä löytyy.

Helsingin Sanomien toimittaja arvioi Valmentajan yhden tähden arvoiseksi. Elokuvaa verrattiin kritiikissä ”neukkaripöytään tilattuun metripizzaan”.

Ja kuten olettaa saattaa, Temonen kävi vastahyökkäykseen. Hän purki sosiaalisessa mediassa tuntojaan, ja nimitti Hesarin toimittajaa muun muassa vellihousuksi, kusipääksi ja vasemmistoaktivistiksi. Kouvolan Sanomien toimittajalle hän toivoi potkuja tulevissa yt-neuvotteluissa.

Tälläkin kertaa hänen älähdyksensä päätyivät lööppeihin.

Viikko ensi-illan jälkeen soitan Temoselle.

Kysyn, miltä tuntuu.

– No, totta kai harmittaa. Mutta tällaista tämä elokuvabisneksen raadollisuus on. En mä siksi koe suoranaisesti epäonnistuneeni. Sitä paitsi elämä on pääsääntöisesti pelkkää epäonnistumista ja pettymyksiä. Kyllä mä olen siihen tottunut. Voisinhan mä tätä olla kommentoimattakin. Mutta ei se olisi mun tapa.

Julkaistu: 8.11.2018
Kommentoi »