Tuulilasi

Tutkimusraportti: Dramaattinen muutos edessä - "Polttomoottoriautojen myynti on jo ohittanut huippunsa"


Bloomberg New Energy Financen analyysin mukaan autojen sähköistyminen tulee etenemään nopeasti. Raportin mukaan vuoteen 2040 mennessä peräti 57 % myydyistä henkilöautoista on sähköisiä.

Viime vuonna BNEF:n ennuste oli 55 % samaan vuoteen mennessä.

”On täysin mahdollista, että perinteisten polttomoottoriautojen myynti on jo ohittanut globaalisesti huippunsa”, sanoo BNEF:n asiaa tutkinut johtaja Colin McKerracher CNN:lle.

Sähköistetyt autot lähestyvät koko ajan hinnaltaan perinteisiä autoja ja niillä ajaminen on jo edullisempaa. Raportin mukaan tämä suuntaus jatkuu, mikä saa yhä useammat ihmiset valitsemaan sähköistetyn auton. Sähköautojen halpenemisen suurin syy on nopea akkujen halpeneminen. Vuodesta 2010 akkujen hinnat ovat laskeneet 85 % / kilowattitunti.

Kun sähköautoja myydään maailmalla nyt (2018) noin kaksi miljoonaa kappaletta, vuonna 2040 määrä on raportin mukaan jo 56 miljoonaa. Sen sijaan perinteisten polttomoottoriautojen myynti tulee laskemaan samassa ajassa viime vuoden 85 miljoonasta autosta 42 miljoonaan.

BNEF:n ennuste on, että sähköautot ovat 2020-luvun puolivälissä jo edullisempia kuin polttomoottoriautot.

Mielenkiintoinen ennuste on sekin, että Kiinan asema maailman johtavana sähköautomaana tulee horjumaan. Kiina pysyy yhä ykkösenä vuonna 2040, mutta kun sen markkinaosuus maailman sähköautoista on nyt 48 %, vuonna 2040 se on enää 26 %. BNEF:n mukaan Eurooppa puolestaan ohittaa Yhdysvallat sähköautojen myynnissä jo 2020-luvun puolivälissä.

Julkaistu: 16.5.2019