Tuulilasi

Tutkimuskeskus: “Autonomia ja sähköautot eivät yleisty vielä vuosikymmeniin”Tutkimuskeskus: “Autonomia ja sähköautot eivät yleisty vielä vuosikymmeniin”

Vaikka autonvalmistajat investoivat tällä hetkellä miljardeja autojen sähköistämiseen ja autonomiaan, Yhdysvaltalaisen Automotive Research -keskus ennustaa kehityksen hidastumista lähivuosina; sen mukaan vielä kymmenenkin vuoden päästä nämä autot ovat vain pieni murto-osa myydyistä autoista.
Kuvat Waymo

Keskuksen mukaan 4- ja 5-tason autonomiset autot saavuttavat vuonna 2030 vain 4 % myyntiosuuden. Vuonna 2040 niiden osuus olisi ennusteen mukaan kuitenkin jo 55 %.

Sähkö- ja vetyautojen osuus tulee olemaan keskuksen mukaan vuonna 2030 noin 8 % kokonaismyynnistä.

“Sähköautojen ja autonomisten autojen teknologian kehittyminen ottaa vuosikymmeniä. Silti autonvalmistajien on panostettava niihin juuri nyt, koska autoilun muutos on tulevaisuudessa väistämätön”, sanoo keskuksen johtaja Carla Bailo.

“Haaste tulee silloin, jos myynti ei nousekaan odotetusti ja tuotot laskevat. On hyvä kysymys, jatkaako autoteollisuus tulevaisuudessakin samanlaisilla panostuksilla autonomiaan ja sähköistymiseen? Peilaten historiaan, eivät tule, eivät ainakaan samassa mittakaavassa kuin tällä hetkellä.”

Julkaistu: 24.2.2018