Apu

Valaat syövät jopa kolme kertaa enemmän kuin on uskottu – iso merkitys merten ekosysteemille – dronet mukana tutkimuksessa

Valaat syövät jopa kolme kertaa enemmän kuin on uskottu – iso merkitys merten ekosysteemille – dronet mukana tutkimuksessa
Valaiden hävittäminen iski yllättäen niiden ahmimiin pikkuotuksiin. Iso määrä krilliravintoa tietää isoa määrää hyvin rautapitoista ulostetta. Valaiden ulosteessa rauta kulkeutuu meren pintaan, jossa se on kasviplanktonin saatavilla.
Julkaistu: 19.11.2021

Uusi tutkimus auttaa ymmärtämään, miksi maailman suurimpien valaiden tuhoaminen on ollut meriympäristöille kohtalokasta.

Vuosina 1910–1970 Etelämantereen hyisiltä vesiltä pyydettiin arviolta 1,5 miljoonaa hetulavalasta.

Valaita tapettiin niiden rasvan, hetu­loiden ja lihan takia. Pitkään luultiin, että valaiden katoaminen alueelta olisi siunaus krilleille, joita valaat ahmivat ravinnokseen. Asia onkin päinvastoin: valaiden väheneminen Eteläisellä jäämerellä johti myös krillikantojen romahtamiseen.

Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen lähtökohtana oli perimmäinen ­­kysymys: kuinka paljon valaat syövät?

Tutkimuksessa seurattiin sini-, ryhä-, silli- ja lahtivalaita. Ne ahmaisevat valtavan määrän vettä ja siivilöivät siitä hetuloillaan vatsaansa krilliä ja pikkukaloja.

Ravinteet kiertoon

Valaisiin kiinnitettiin sensoreita, ja jokaisen valaan pituus mitattiin dronella. Vedenalainen kaikuluotain mittasi valaan lähellä olevan saaliin määrää. Datan avulla voitiin osoittaa, että isokokoiset valaat syövät jopa kolme kertaa enemmän kuin aikaisemmin on uskottu.

Iso määrä krilliravintoa tietää isoa määrää hyvin rautapitoista ulostetta. Valaiden ulosteessa rauta kulkeutuu meren pintaan, jossa se on kasviplanktonin saatavilla. Rauta on kasviplanktonin elintärkeä ravintoaine. Krillit ja pikku­kalat puolestaan syövät kasviplanktonia. Ilman valaita meriympäristön kiertokulku katkeaa.

– Suuria valaita voi ajatella liikkuvina krillien prosessointikoneina. Jokainen sini- ja sillivalas on Boeing 737 -lentokoneen kokoinen. 1900-luvun alussa, ennen valaanpyyntiä, Eteläisellä jäämerellä liikkui miljoona tällaista jättikokoista krillien prosessointikonetta, jotka söivät, kakkasivat ja huolehtivat lannoituksesta, sanoo tutkija Matthew Savoca Stanfordin yliopiston Goldbogen Labista.

Tutkimus on uusi todiste merten ­ekosysteemin monimutkaisuudesta.

Kommentoi »