Tutkimus: Vain alle yksi sadasta suomalaisesta pitää autoa täysin tarpeettomana
Autot ja liikenne
Tutkimus: Vain alle yksi sadasta suomalaisesta pitää autoa täysin tarpeettomana
Yli puolet (53 %) ajokortillisista suomalaisista, joiden taloudessa on auto, pitää auton omistamista täysin välttämättömänä. Alle prosentti vastaajista puolestaan pitää autoa täysin tarpeettomana. Luvut käyvät ilmi Kamuxin teettämästä yli tuhannen vastaajan Suomalaiset autokaupoilla -tutkimuksesta.
Julkaistu 2.12.2020
Tuulilasi

Kokemus auton välttämättömyydestä kasvaa iän myötä aina 65-vuotiaaksi asti, minkä jälkeen se hieman pienenee. Alle 34-vuotiaista vain hieman yli neljä kymmenestä pitää autoa täysin välttämättömänä, joskin ani harva kokee sen täysin tarpeettomaksi.

”Auton välttämättömyys painottuu keski-iän eri vaiheisiin eli kulkee käsi kädessä niin sanottujen ruuhkavuosien kanssa. Se on hektinen elämänvaihe, jossa yhdistyy työn, perheen ja vapaa-ajan liikkumisen tarpeet ja ylipäätään aktiivinen elämäntapa. Nuoremmilla vastaajilla elämäntilanne on ehkä joustavampi eikä heillä välttämättä ole lapsia kyydittävänään. Perheen kasvaessa myös asuinpaikka saattaa siirtyä kaupungin ytimen hyvän joukkoliikenteen ulottuvilta kauemmaksi, missä autoa tarvitaan toisella tapaa. Vanhin vastaajaryhmä puolestaan ehkä alkaa jo varautua tulevaan ja ”downshiftaa” ajamisessaan”, sanoo Kamuxin maajohtaja Tommi Iiskonmäki.

”Toinen selittävä tekijä auton kokemiselle välttämättömäksi on varmasti tottuneisuus. Ajatus luopua autosta sen jälkeen, kun on vuosikymmenet ajanut omalla autollaan, saattaa tuntua monesta mahdottomalta”, sanoo Tommi Iiskonmäki.

Auton omistaminen itseisarvoisesti tärkeämpää miehille

Mielenkiintoinen tutkimustulos on lisäksi se, että yli puolet vastaajista (51 %) haluaisi omistaa auton, vaikka elämäntilanne ei sitä sinänsä vaatisikaan. Auton omistajuus itseisarvona vaikuttaa olevan tärkeämpää miehille (54 %) kuin naisille (47 %). Varsinkin nuorille, alle 34-vuotiaille aikuisille auton omistaminen vaikuttaa perustuvan enemmän haluun kuin tarpeeseen. He ovat vastaajaryhmistä se, joka kokee auton omistamisen vähiten välttämättömäksi, mutta samalla haluavat kovimmin omistaa oman auton.

”35–44-vuotiaat, jotka tutkitusti ajavat määrällisesti eniten, eivät puolestaan luopuisi omasta autostaan niin pitkin hampain kuin muut. Näyttää siltä, että ruuhkavuosien aikana autoilu koetaan enemmän välttämättömyydeksi kuin vapaudeksi. Autoa käytetään paljon esimerkiksi työmatkoihin, kauppareissuihin sekä omien ja lasten harrastusten mahdollistamiseksi, mutta verrattain moni saattaa ajatella, että vähempikin kuskaaminen riittäisi. 45-vuotiaana palo rattiin palaa taas korkeammaksi”, Iiskonmäki sanoo.

Suomalaiset autokaupoilla -tutkimus toteutettiin Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 28.1.–2.2.2020. Kohderyhmänä olivat 18–70-vuotiaat suomalaiset, jotka omistavat ajokortin, joiden taloudessa on auto ja jotka vastaavat autohankinnoista. Tutkimuksen lopulliseen kohderyhmään kuului 1009 vastaajaa, ja otanta on kansallisesti edustava otos sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

Kommentoi »