Tuulilasi

Tutkimus: Tamperelaiset stressaavat eniten kesäliikenteessä


Tamperelaisperheet nauttivat kesälomalla aktiivisuudesta ja viettävät runsaasti aikaa kesämökillään. Kesäliikenne ja huono sää kuitenkin stressaavat tamperelaisia muuta Suomea enemmän.
Kuvat All Over Press

Tämä ilmenee VR:n teettämästä ja Taloustutkimuksen toteuttamasta Suomalaiset lomamatkalla -perhetutkimuksesta, jossa haastateltiin yli 1600 suomalaista kesälomiin liittyen.

Lomareissun suurimpia stressitekijöitä selvitettäessä liikenne korostui Tampereella selvästi muuta Suomea enemmän. 15 % tamperelaisvanhemmista kertoo liikenteen kesäloman suurimmaksi stressitekijäksi. Helsingin vastaava luku on vain kaksi prosenttia ja koko Suomessakin vain seitsemän prosenttia.

”Liikennestressiä varmasti selittää se, että Tampere kasvaa ja kehittyy, mikä näkyy useampana rakennusprojektina etenkin näin kesällä. Ratikan tietyöt ja Kansi ja Areena -rakennushankkeet ovat tästä hyviä esimerkkejä. Lisäksi raiteilla näkyy pääradan ruuhkaisuus Helsinki-Tampere -välillä – lisäkapasiteettia kaivattaisiin tarjonnan lisäämiseksi”, pohtii VR:n matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen.

Tamperelaisperheet toivovat lisää aikaa saunan lauteilla

Mökkeily ja saunominen kiinnostavat tamperelaisperheitä erityisen paljon. Lähes puolet vastaajista aikoo viettää aikaa omalla kesämökillä, kun sekä Helsingissä että koko Suomessa näin tekee vain alle kolmannes.

Kenties juuri mökkeilystä johtuen myös säiden merkitys korostuu tamperelaisille. Perheistä lähes kolme viidestä kokee, että huono sää pilaa useimmiten loman, kun koko Suomen vastaava luku on lähes kolmanneksen vähemmän (42,5 %).

Perheet viettävät aikaa mökeillä, mutta saunoa haluttaisiin vieläkin enemmän. Joka neljäs saunapääkaupungin vanhempi haluaisi saunoa kesällä nykyistä enemmän, kun Helsingin vastaava luku on vain seitsemän prosenttia ja koko Suomessa viisitoista prosenttia.

Tamperelaiset lapset eivät rentoutumista kaipaa

Mökkeilyn ja saunomisen lisäksi tamperelaiset perheet viettävät kesän muutenkin aktiivisissa merkeissä. Lapsilta kysyttäessä vain kaksi prosenttia haluaisi perheen käyttävän enemmän aikaa rentoutumiseen, kun koko Suomessa näin ajattelee hieman alle joka viides.

Perheiden aktiivisuus näkyy esimerkiksi ajanviettona sukulaisten ja ystävien kanssa. 58 prosenttia tamperelaisista lapsiperheistä aikoo viettää kesälomaa ystävien tai sukulaisten luona, kun Helsingissä näin ajattelee ainoastaan 44 ja koko maassakin vain 48 prosenttia vastaajista.

Julkaistu: 23.7.2018