Tuulilasi

Tutkimus - sähköauton käyttö jo halvempaa kuin polttomoottoriauton


Sähköauton omistaminen ja käyttö ovat jo Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja Japanissa halvempaa kuin polttomoottoriauton.
Kuvat All Over Press

Leedsin yliopiston tutkimuksen mukaan juuri edulliset käyttökulut lisäävät tällä hetkellä sähköautojen myyntiä, vaikka niiden ostohinnat kalliimpia ovatkin. Monissa maissa sähköautojen ostajat saavat myös valtiollisia tukia. Ilman niitäkin sähköautosta tulee kuluttajalle halvempi ratkaisu jo muutaman vuoden kuluttua, tutkimus kertoo.

Tutkijat laskivat autojen kaikki kustannukset neljän vuoden ajalta. Kuluihin laskettiin ostohinta ja kaikki mahdolliset käyttökulut veroineen ja vakuutuksineen. Tutkijat hämmästyivät itsekin, että täyssähköauto tulee halvemmaksi kaikilla tutkituilla alueilla eli Iso-Britanniassa, Japanissa sekä Yhdysvaltojen Kalifornian ja Texasin osavaltioissa.  

Yksi syy on halvempi energia; sähkö on edullisempaa kuin bensiini tai diesel. Myös ylläpitokulut ovat edullisemmat, sillä sähkömoottorit ovat teknisesti paljon yksinkertaisempia kuin polttomoottorit.  Tutkimuksen mukaan iso-Britanniassa sähköauton käyttökulut ovat vuosittain 10 % halvemmat.

”Tulos oli yllättävä ja rohkaiseva. Kun sähköautojen tuotanto lisääntyy, myös hinnat halpenevat. Odotettavissa on, että myös akustojen hinnat tulevat laskemaan. Nämä ovat erittäin hyviä uutisia”, sanoo Leedsin yliopiston tutkimusta johtanut James Tate.

Julkaistu: 4.12.2017