Tuulilasi

Tutkimus: Infotainment-järjestelmät lisäävät onnettomuusriskiä


Liikenneturvajärjestön AAA:n mukaan autojen infotainment-järjestelmät lisäävät onnettomuusriskiä, sillä ne saavat kuljettajan irrottamaan silmänsä tiestä ja kätensä ratista vaarallisen usein.
Kuvat All Over Press

AAA ja Utahin yliopisto tutkivat asiaa. Ne pyysivät uusien autojen kuljettajia soittamaan puhelun, lähettämään tekstiviestin, säätämään radion äänenvoimakkuutta, käyttämään navigaattoria ja niin edelleen. Ideana oli testata, kuinka paljon infotainment-järjestelmät vievät kuljettajan huomiota pois ajamisesta ja liikenteestä.

Aiemmin on tutkittu, että jos kuljettaja ei katso tietä kahden sekunnin ajan, se tuplaa onnettomuusriksin. Tutkimuksessa osa kuljettajista piti katseensa pois tiestä jopa 40 sekuntia yhtä mittaa.

 ”Auton sisällä oleva teknologia saattaa aiheuttaa vaaratilanteiden ja onnettomuuksien lisääntymistä. Ihmiset eivät katso tietä, he myös irrottavat kätensä ratista aivan liian usein. Jos infotainment-järjestelmiä ja auton teknologiaa ei ole suunniteltu kunnolla, voi helpoistakin tehtävistä tulla mutkikkaita kuljettajalle”, sanoo AAA:n johtaja David Yang tiedotteessa.

Tutkimuksessa oli mukana 30 eri vuosimallin 2017 autoa. Yksikään niistä ei täyttänyt AAA:n kriteerien mukaista helppokäyttöisyyttä järjestelmissä, 11 auton teknologiajärjestelmät vaativat kuljettajalta paljon huomiokykyä, 12 auton erittäin paljon.

AAA:n kyselytutkimuksen mukaan 70 prosenttia autonostajista haluaa autoonsa kaikkien viimeisintä teknologiaa, mutta vain 24 % uskoo, että ne toimivat kunnolla. Tutkijat huomasivat, että kuljettajat turhautuvat, jos eivät osaa käyttää järjestelmiä. Se johtaa huomion hukkumiseen yhä enemmän pois olennaisesta.

”Kuljettajat haluavat teknologiaa, joka toimii ja jota on helppo käyttää. Valitettavasti monet järjestelmät ovat aivan liian monimutkaisia käyttää, mikä saa kuljettajan turhautumaan ja onnettomuusriskit kasvavat. Autonvalmistajat voisivat poistaa hankalia toimintoja, jotka vievät paljon kuljettajien huomiota, se tekisi liikenteestä paljon turvallisempaa”, sanoo AAA:n pääjohtaja Marshall Doney.

Julkaistu: 6.10.2017