Tuulilasi

Tutkimus: Brexit tappaa yhä useammat autokaupat Iso-Britanniassa


Auto Traderin tutkimuksen mukaan yli 60 %:lle autonostajista tai sitä harkitsevista briteistä Brexit eli maan irtautuminen EU:sta vaikuttaa ostopäätöksen tekoon.
Kuvat All Over Press

Uusien autojen myynti maassa laski 2017 enemmän kun koskaan sitten 2009, peräti 5,7 %. Syinä olivat epätietoisuus dieselien kohtalosta sekä Brexit.

Britannian suurinta autojen nettikauppaa pyörittävä Auto Trader kysyi ostopäätökseen vaikuttavia asioita 4000 ihmiseltä, jotka olivat juuri ostaneet auton tai olivat ostamassa autoa.

”Brexit on saanut todella monet miettimään auton ostamista uudelleen tai ainakin vaihtamaan ostokohdetta. Erittäin monet pohtivat, onko nyt ylipäätään oikea aika vaihtaa auto”, kertoo Auto Traderin talousjohtaja Nathan Coe.

Käytettyjen autojen hinnoissa näkyy nousua, eikä hiljattain lanseerattu uusi autorahoitus – jota käyttää peräti 90 % asiakkaista – ole johtanut autonvaihtobuumiin. Uudella rahoituksella asiakas maksaa tietyn kuukausierän kolmen vuoden ajan, minkä jälkeen vaihtaa uuteen autoon.

”Hinnat ovat yhä nousussa. Rahoitusmalli luotiin siksi, että autoilijat vaihtaisivat kulkupelinsä yhä ekologisempiin. Mutta ei tämä yhtälö toimi, jos emme saa ihmisiä luopumaan vanhoista ja hankkimaan ympäristöystävällisempiä autoja, automyynti laskee koko ajan”, Coe sanoi.

Julkaistu: 3.3.2018