Apu

Tutkijat keksivät keinon punnita valaita ilman vaakaa – auttaa niiden suojelussa ja ymmärtämisessä

Tutkijat keksivät keinon punnita valaita ilman vaakaa – auttaa niiden suojelussa ja ymmärtämisessä
Tutkijat ovat kehitelleet uuden menetelmän meressä uiskentelevien valaiden punnitsemiseksi kuvauskopterin avulla ilmasta käsin. Keksintö auttaa keräämään valaista lisää tietoa.
Julkaistu: 29.10.2019

Valtavista hetulavalaista suurin on sinivalas, joka voi painaa lähes 200 tonnia. Tähän asti tietoa valaiden painosta on saatu vain kuolleina rantaan ajautuneista yksilöistä. Mutta kuinka punnita elävä valas?

Tutkijat lähettivät asialle droonin, jota he lennättivät Argentiinan rannikon kirkkaissa vesissä uivien merini­säkkäiden yläpuolella. Valaat kokoontuvat alueelle joka talvi suurina joukkoina. Droonit ottivat ilmakuvia etelänmustavalaista, jotka tulivat vedenpintaan hengittämään.

Kuvista tutkijat määrittivät 86 valaan pituus-, leveys- ja korkeusmitat, joiden avulla valaista saatiin luotua kolmiulotteiset mallit. Aiempi tieto valaiden pituudesta, ympärysmitasta ja massasta auttoi muuttamaan tilavuusmallit massoiksi.

– Vapaana elävien valaiden painon arvioiminen avaa uusia mahdollisuuksia eläinten elämän ja kasvun seuraamiseen, sanoo tanskalaisen Aarhusin tutkimusinstituutin professori Fredrik Christi­ansen BBC:n haastattelussa.

Kehitetyn painonmääritysmenetelmän avulla voidaan oppia lisää valaiden fysio­logiasta ja elintavoista. Se voi auttaa myös valtamerten valaspopulaatioiden suojelutyössä.

Lähde: BBC.

Kommentoi »