Apu

Tutkijat: Ihmiset syövät entistä enemmän – Ruoantarve lähes kaksinkertaistuu vuoteen vuoteen 2100 mennessä

Tutkijat: Ihmiset syövät entistä enemmän – Ruoantarve lähes kaksinkertaistuu vuoteen vuoteen 2100 mennessä
Ruoantarpeen kasvu lisää maapallon eriarvoisuutta.

Kun väki lisääntyy, tarvitaan enemmän ruokaa. Kun maailmassa oli vuonna 2010 noin 7 miljardia ihmistä, on väkiluku YK:n väestöennusteiden mukaan vuonna 2100 lähes 11 miljardia.

Väestönkasvun johdosta ruoantarve on vuosisadan vaihteessa 60 prosenttia suurempi. Saksalaistutkijat Göttingenin yliopistossa ovat laskeneet, että maailman ruoantarpeen kasvu vuosina 2010–2100 olisi jopa lähes 80 prosenttia. Syynä on se, että useimmissa maissa ihmiset ovat yhä isompia ja tarvitsevat enemmän kaloreita painonsa ylläpitämiseksi.

Esimerkiksi Meksikossa aliravitsemus oli iso ongelma vielä vuonna 1980. Nykyään painon ja pituuden suhdetta kuvaava painoindeksi (BMI) kertoo, että 70 prosenttia meksikolaisista on ylipainoisia. Hollannissa taas miesten keskipituus on kasvanut sadassa vuodessa 13,1 senttimetriä.

Mikäli maailman ruoantuotanto ei kasva samassa tahdissa kuin sen tarve, ovat pääkärsijöinä Saharan eteläpuolisen Afrikan maat, varoittavat tutkijat. Ruoan kysynnän kasvu johtaa hintojen nousuun, johon köyhillä mailla ei ole varaa. Näissä maissa myös väestö kasvaa nopeasti.

Lähde: Tutkimus on julkaistu Plos One -tiedelehdessä.

Julkaistu: 26.1.2020
1 kommentti