Apu

Tutankhamonin kuolinvuosi uusiksi – Historian tapahtumia ja puiden kasvukausia vertaillaan nyt entistä tarkemmin

Tutankhamonin kuolinvuosi uusiksi – Historian tapahtumia ja puiden kasvukausia vertaillaan nyt entistä tarkemmin
Radiohiiliajoituksen tarkennuksesta toivotaan korjauksia historiankirjoitukseen.
Kuvat Adobe Stock

Radiohiiliajoitus on 1950-luvulta asti auttanut arkeologeja historiallisten löytöjen iän määrittämisessä. Nyt tutkijat uskovat, että menetelmään tehtävät korjaukset auttavat ”uudelleenkirjoittamaan” Välimeren alueen avaintapahtumien historiaa.

Tarkennusta voitaisiin saada esimerkiksi faarao Tutankhamonin kuolinvuoteen (1300-luvulla eaa.) ja Santorinin saaren tulivuorenpurkauksen (1630–1500 eaa.) ajankohtaan.

Radiohiiliajoitus perustuu radiohiilen eli hiilen isotoopin 14C hajoamiseen. Radiohiiltä päätyy eläviin kasveihin, eläimiin ja ihmisiin, mutta kuoleman jälkeen sen pitoisuus alkaa ajan mittaan pienentyä.

Radiohiilen määrä mittarina

Ajoitus tehdään mittaamalla näytteessä olevan radiohiilen määrä. Menetelmä ei ole tarkka, koska radiohiilen pitoisuus ilmakehässä ei ole vuosittain vakio. Tarvitaan korjauskäyriä, joilla otetaan huomioon ilmakehän vuosittaiset radiohiilivaihtelut.

Apuna ovat puiden vuosirenkaat, ne kertovat puun iän vuoden tarkkuudella. Puiden radiohiilimittauksiin perustuen pohjoiselle pallonpuoliskolle on kehitetty oma korjauskäyrä, jota on käytetty Euroopassa historiallisiin ajoituksiin 50 vuotta.

Uusi kansainvälinen tutkimus kyseenalaistaa saman korjauskäyrän käytön koko pohjoisen pallonpuoliskon alueella, kertoo SciTechDaily.

Jopa 50 vuoden erot merkitsevät historiassa

Tutkijat vertasivat Pohjois-Euroopan ja Välimeren alueen radiohiilidataa ajalta 2000–0 eaa. Löytyi pieniä mutta merkityksellisiä aikajaksoja, jolloin radiohiilen pitoisuudessa oli maantieteellisiä eroja.

Syy ovat erilaiset kasvukaudet. Pohjois-Euroopassa puu sitoo hiiltä huhtikuusta syyskuuhun, mutta esimerkiksi Jordaniassa lokakuusta huhtikuuhun. Maantieteelliset radiohiilivaihtelut voivat vaikuttaa esihistorian tärkeiden tapahtumien ajoitukseen.

Pienetkin, alle 50 vuoden aikasiirtymät ovat oleellisia Välimeren alueen historiassa aikakausina, jolloin omilla tahoillaan kukoistaneet eri kulttuurit kohtasivat toisiaan. 

Jordaniassa puiden kasvukausi kestää lokakuusta huhtikuuhun, meillä Pohjois-Euroopassa huhtikuusta syyskuuhun. Ottamalla maantieteelliset vaihtelut huomioon saadaan tarkennettua radiohiiliajoituksia ja historiallisten tapahtumien ajankohtia.
Julkaistu: 6.5.2020
Kommentoi »