Tuulilasi

Turvavarusteessa vakava vika – jättimäinen takaisinkutsu!


Turvatyynyjä valmistavan Takatan mukaan jopa noin 34 miljoonassa Yhdysvalloissa myydyssä autossa on vaarallinen turvatyynyvika.
Teksti Niko Rinta
Kuvat IIHS

Reutersin mukaan japanilaisyhtiö ilmoitti ongelmista viranomaisille hetki sitten, Suomen aikaa myöhään tiistai-iltana.

Kyseessä on Yhdysvaltain historian suurin autojen takaisinkutsu huoltoon. Osa amerikkalaismediasta puhuu historian suurimmasta kuluttajatuotteiden takaisinkutsusta.

Nyt annettavan takaisinkutsun yhteydessä ei kerrota vian varsinaista syytä, mutta Takatan valmistamien turvatyynyjen on kerrottu lauenneen liian suurella voimalla ja lennättäneen metallisirpaleita. Kansallinen liikenneministeriön alainen National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) arvioi vian liittyvän ainakin kuuteen kuolintapaukseen ja yli sataan loukkaantumiseen.

Kaikkiaan takaisinkutsu koskee 11 automerkkiä, ja Reutersin haastatteleman analyytikon mukaan siitä aiheutuu Takatalle 4-5 miljardin dollarin eli noin 3,6-4,5 miljardin euron kustannukset.

Useat autovalmistajat olivat jo aiemmin kutsuneet maailmanlaajuisesti yhteensä 36 miljoonaa autoa huoltoon turvatyynyongelman vuoksi. Näistä 17 miljoonaa takaisinkutsua oli Yhdysvalloissa.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 19.5.2015