Mondo

Turvallista matkaa!


ARKISTON KÄTKÖISTÄ. Mitä matkavakuutus käytännössä kattaa? Selvitimme ja kokosimme listan olennaisista asioista. Lue tämä ennen reissua.
Teksti Sonja Saarikoski
Kuvat Outi Kainiemi

Mitä matkavakuutus käytännössä kattaa? Kokosimme listan olennaisista asioista.

Pysyvä tai kertavakuutus

Matkavakuutuksia on kahdentyyppisiä, jatkuvia tai yhdelle matkalle otettavia. Vaikka ottaisi jatkuvankin vakuutuksen, matka saa yleensä kestää korkeintaan kolme kuukautta tai joillakin vakuutus­yhtiöillä 45 vuorokautta. Yli menevistä päivistä on maksettava lisää.

Jatkuvan vakuutuksen hinta on kiinteä, mutta kertavakuutuksen hinta riippuu kohteesta ja matkan luonteesta. Esimerkiksi Yhdysvaltoihin yksittäinen vakuutus on melko kallis, koska sairaanhoitokulut ovat siellä niin korkeat.

Matkavakuutus on voimassa kaikilla vapaa-ajan matkoilla, jatkuva vakuutus usein myös kotimaassa, yleensä ei kuitenkaan kesämökillä. Vakuutus ei välttämättä ole voimassa yövyttäessä asumattomilla seuduilla, kuten aavikolla, vuoristossa tai viidakossa. Päiväretket vakuutus yleensä kattaa.

Jotkin yhtiöt eivät anna vakuutusta matkoille sotariskialueille. Esimerkiksi LähiTapiolalta voi kuitenkin saada vakuutuksen joillekin levottomille alueille.

Vakuutuksen kattavuus

Useilla vakuutusyhtiöillä matkavakuutukseen sisältyvät vanhempiensa kanssa matkustavat lapset automaattisesti, joissakin tapauksissa myös samassa taloudessa asuvan puolison lapset, jotka matkustavat äiti- tai isäpuolen kanssa.

Monet ammattiliitot vakuuttavat jäsenensä, mutta tähän turvaan ei sisälly usein matkatavaravakuutusta. Useat kotivakuutukset koskevat kuitenkin myös matkatavaroita, jolloin erillistä tavaravakuutusta ei välttämättä tarvita. Matkatavara­vakuutuksesta ja laajaturvaisesta koti­vakuutuksesta saa yleensä korvauksia, jos tavaroiden perilletulo myöhästyy merkittävästi. Usein raja on 12 tunnissa. Mikään vakuutus ei kuitenkaan korvaa omasta huolimattomuudesta johtuneita matkatavaravahinkoja, esimerkiksi laukun unohtamista kahvilaan.

Matkan peruuntuessa

Jos matka peruuntuu, koska matkailija itse tai mukaan aikova lähiomainen sairastuu, vakuutus tuo korvauksia. Myös silloin saa yleensä korvauksen, jos matka on varattu ystävän kanssa ja peruuntuu toisen lähtijöistä sairastuttua. Matkalta myöhästyminen voi tuoda korvausta, jos viivästys johtuu esimerkiksi bussin rikkoutumisesta. Vakuutus kannattaa ottaa ajoissa, sillä sairauden vuoksi peruttua matkaa ei yleensä korvata, mikäli vakuutus on otettu alle kolme vuoro­kautta ennen matkaa. Vakuutuksen piiriin ei kuulu lento­yhtiöiden konkursseista tai lakoista johtunut peruuntuminen, mutta sellaisen tapahtuessa voi hakea neuvoa Kuluttajavirastosta.

Harrastukset ja taudit

Matkavakuutuksessa on rajoituksia harrastettavien urheilulajien suhteen. Vakuutus ei automaattisesti kata esimerkiksi kiipeily-, taistelu-, voimailu- ja ilmailulajeja, jäätikkö­vaellusta, moottoriurheilua ja urheilu- ja laite­sukellusta. Myöskään benji­hyppy ja lento kuumailmapallolla tai ultra­kevyellä koneella eivät yleensä sisälly mukaan. ­Moniin lajeihin saa vakuutuksen lisämaksulla.

Matkavakuutus kattaa yleisesti ottaen kaikki äkillisestä sairastumisesta johtuvat kulut, kuten sairaalahoidon ja tarvittaessa ambulanssilennon kotimaahan ilman korvauskattoa. Myös sairastumisen takia menetetyt matkapäivät korvataan, esimerkiksi If maksaa menetetyistä päivistä 80 euroa vuorokaudelta. Jos matkalla oli tarkoitus mennä vaikkapa jalkapallo-otteluun tai konserttiin, ostettujen lippujen hinta voidaan korvata.

Pitkäaikaisten sairauksien kuluja korvataan vain rajoitetusti tai ei ollenkaan. Sama koskee lievempiä ennen matkaa alkaneita sairauksia, kuten flunssaa. Ennen matkaa kannattaa tilata Kelasta Eurooppalainen sairausvakuutuskortti, jolla saa monissa maissa julkista hoitoa samaan hintaan kuin paikalliset.

Luottokortin turva

Monet luottokortit tarjoavat käyttäjilleen matkavakuutuksen, mutta niiden ehdot vaihtelevat. Usein edellytetään, että matka on maksettu luottokortilla tai sen bonuspisteillä kokonaan tai osittain. Osassa korttien vakuutuksia on yläraja sairauskulujen korvaamiselle. Sen sijaan vakuutettavan henkilön yläikäraja on luotto­korttien vakuutuksissa usein korkeampi kuin vakuutus­yhtiön matkavakuutuksessa. n 

Juttuun on haastateltu vakuutusalan ammattilaisia: LähiTapiolasta Suvi Sirviötä ja Teemu Talvea sekä If-yhtiöstä Mari Hätistä, Mikko Vaitomaata ja Petri Lainetta.

Julkaistu: 24.1.2014