Tuulilasi

Turvaistuimet testissä: 7 heikkoa, 0 erinomaista

Uusimmassa Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteuttamassa turvaistuintestissä oli mukana 27 istuinta.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Juha Juntto

Turvakaukalot tai istuimet, joita myydään sekä telakalla että ilman, testataan kummallakin vaihtoehdolla ja ne esiintyvät tuloksissa eri istuimina.

Yksikään testatuista istuimista ei yltänyt erinomaiseen arvosanaan, mutta hyvän yleisarvosanan sai 14 ja tyydyttävän neljä istuinta. Kaikki nämä istuimet ovat lakisääteisiä vaatimuksia parempia.

Kaksi testatuista istuimista sai välttävän arvosanan ja seitsemän yleisarvosana oli heikko.

Löydät tarkat tulokset Autoliiton netistä.

Yksi petti kolaritestissä

Heikoista istuimista alle 18 kg painoluokkaan kuuluva Hauck Varioguard sai ainoana istuimena heikon arvosanan kolariturvallisuudesta, koska se ei läpäissyt etutörmäystestiä. Istuin irtosi takaosastaan telakasta 14,5-kiloisella koenukella testattaessa.

Etutörmäyksessä erinomaisen arvosanan saavuttivat alle 13 kg painoluokkaan kuuluvat turvakaukalot Simple Parenting Doona sekä telakan kanssa että ilman telakkaa ja Cybex Cloud Q ilman telakkaa. Näissä kaukaloissa lapsi matkustaa aina selkä menosuuntaan, minkä ansiosta niskaan ei kohdistu törmäyksessä juuri rasitusta.

Etutörmäystestissä oli lisäksi kymmenen hyvää, 11 tyydyttävää ja kaksi välttävää istuinta. Sivutörmäystestissä kahdeksan istuinta sai erinomaisen, kahdeksan hyvän ja kahdeksan tyydyttävän arvosanan. Kolme istuinta oli välttäviä.

Kaiken kaikkiaan vain Cybex Cloud Q sai erinomaisen arvosanan turvallisuudesta, johon vaikuttaa etu- ja sivutörmäyksen lisäksi vöiden reititys sekä istuimen vakaus autossa. Kymmenen istuinta sai turvallisuudesta hyvän ja 13 tyydyttävän arvosanan.

Pitää olla helppo asentaa

Turvallisuusosion painoarvo on turvaistuintestissä 50 %. Toinen merkittävä kriteeri on käytön helppous, jonka painoarvo on 40 %.

Käytön helppoudesta 19 istuinta sai hyvän arvosanan ja kuusi tyydyttävän. Rakenteeltaan samanlaiset, mutta päällisiltään erilaiset Baby Relax Baladin ja Safety 1st Baladin (painoluokka alle 18 kg) saivat käytön helppoudesta välttävän arvosanan melko korkean väärinasentamisen riskin takia. Monet tutkimukset osoittavat, että lastenistuimia käytetään usein väärin.

”Istuin, joka pärjää oikein asennettuna kolaritestissä hyvin, ei ole hyvä, jos se on vaikea asentaa autoon, lapsi on hankala kiinnittää istuimeen tai istuimen ohjeet ovat epäselvät”, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen sanoo tiedotteessa.

Kemikaalipitoisuudet riesana

Turvaistuintestiin kuuluu myös terveydelle haitallisten kemikaalipitoisuuksien mittaaminen osista, joiden kanssa lapsi voi joutua kosketuksiin. Kemikaalikuormitusta mitattaessa huomioidaan leluja ja tekstiilejä koskevat uusimmat normit.

Uusimmassa testissä Casualplay Sono Fix, Apramo Ostara, Apramo Hestia, Baby Relax Baladin ja Simple Parmenting Doona sekä telekan kanssa että ilman telakkaa sisälsivät niin paljon erilaisia PAH-yhdisteitä (polysykliset aromaattiset hiilivedyt), että ne saivat kemikaalikuormituksesta heikon arvosanan. Jos turvallisuuden, käytön helppouden tai kemikaalikuormituksen arvosana on heikko, on istuimen kokonaisarvosanakin heikko.

Uusin testi ei ole vertailukelpoinen aiempien turvaistuintestien kanssa, sillä sekä testin toteutusta että arviointia on muutettu ja vaatimustasoa kiristetty kautta linjan. Etutörmäystestissä koenuken päähän ja rintakehään kohdistuu 20 % aiempaa kovempi törmäyskiihtyvyys ja koenukessa on uusia mittauskohteita esimerkiksi niskassa ja vatsassa. Myös sivutörmäystestiä, istuimen käyttöön ja istuinmukavuuteen liittyviä testejä, kemikaalikuormituksen mittausta sekä tulosten arviointia ja arvosanojen laskentaperusteita on kehitetty edelleen muun muassa vastaamaan paremmin uusimpia normeja ja tekniikan kehitystä.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 27.5.2015
Kommentoi »