Tuulilasi

Turun sähköbussikokeilu Euroopan parasTurun sähköbussikokeilu Euroopan paras

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen Fölin tilaama sähköbussiliikenne on osoittautunut hyvin onnistuneeksi. Päivittäisessä liikenteessä noin vuoden olleiden sähköbussien yhteinen kilometrimäärä on noussut jo yli 300 000 kilometrin, ja busseissa on tähän mennessä ollut jo noin 500 000 matkustajaa.
Kuvat All Over Press

Onnistuneesta liikennöinnistä kertoo myös tuore kansainvälinen vertailuraportti. Euroopan Unionin ja Kansainvälisen joukkoliikenneliiton UITP:n yhteisessä ZeEUS-sähköbussiprojektissa on vertailtu sähköbussiliikennettä 60 kaupungissa Euroopassa ja sen lähialueilla. Raportin mukaan sähköbussien päiväsuoritteet ovat olleet Turussa pidemmät kuin yhdessäkään muussa vertailussa mukana olevassa kaupungissa.

Fölin sähköbussit liikennöivät linjalla 1, joka kulkee satamasta Kauppatorin kautta lentoasemalle. Linjan perusliikennöinti perustuu kokonaan sähköbusseihin, joita on liikenteessä kuusi kappaletta. Lisäksi sataman ruuhka-aikoina ajetaan täydentäviä vuoroja sataman ja Kauppatorin välillä kahdella vähäpäästöisellä dieselautolla. Kokonaisen linjan sähköistäminen oli pioneeriteko Suomessa voin vuosi sitten, sillä siihen asti sähköbusseja oli ollut liikenteessä ainoastaan kokeiluluontoisesti ja muuta liikennöintiä täydentävänä.

”Otimme vuosi sitten rohkean askeleen, joka on osoittautunut oikeaksi ja kannustavaksi”, sanoo joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte.

”Totta kai tällaiseen pilottiprojektiin ja uuden tekniikan sisäänajoon on liittynyt ongelmiakin, mutta kokonaisuutena voimme olla hyvin tyytyväisiä tehtyihin ratkaisuihin. Ja mikä parasta, matkustajat ovat ottaneet sähköbussit omakseen.”

Sähköbussien tilaamisen taustalla on ollut sekä ympäristöön että talouteen liittyviä näkökohtia. Turun kaupungin tavoitteet liikenteen päästöjen vähentämiseksi ovat hyvin korkeita ja kunnianhimoisia, ja päästöttömillä sähköbusseilla otetaan askeleita näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Sähköbussit ovat lähes äänettömiä, mikä myös on kaupunkiympäristön kannalta tärkeä asia.

Bussit on hankittu Turun kaupunginhallituksen myöntämän rahoituksen ja Työ- ja elinkeinoministeriön myöntämän investointituen avulla. Hankinnan kokonaisarvo on noin 3,8 miljoonaa euroa. Sähköbussien hankintahinta on korkeampi kuin dieselbussien, mutta sähköbussien käyttökustannukset ovat dieselbusseja pienemmät.

”Päätöksiä uusien linjojen sähköistämisestä ei ole vielä tehty, mutta saatujen kokemusten perusteella suunta on selvä: jossain vaiheessa toivottavasti jo lähivuosina laajennamme bussiliikenteen sähköistämistä. Kun valmistelemme liikenteen kilpailutuksia, sähköbussiliikenne tulee olemaan mukana yhtenä vaihtoehtona sellaisilla linjoilla, joihin se soveltuu”, joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte sanoo.

Sähköbussiliikenteen toteuttaminen Turussa on perustunut laaja-alaiseen yhteistyöhön. Busseja liikennöi Turun Kaupunkiliikenne Oy ja autojen akkujen lataustoiminnoista vastaa Turku Energia Oy. Turun ammattikorkeakoulu on mukana sähköbussiprojektin tutkimus- ja kehitysyhteistyössä. Sähköbussit on toimittanut käyttöön suomalainen Linkker Oy.

Julkaistu: 25.10.2017