Tuulilasi

Turun keskustan joukkoliikenne uusiksi Kauppatorin rakennustöiden tieltä


Turun Kauppatorin rakennustyömaa etenee toria ympäröiville katualueille syksyn aikana. Turun seudun joukkoliikenne Fölin linjat siirtyvät keskusta-alueella tilapäisille reiteille talviaikataulukauden alkaessa maanantaina 24.9.
Kuvat Satu Nyström

Muutokset vaikuttavat kaikkiin Turun keskustaan tuleviin linjoihin.

Joukkoliikenteen keskipiste siirtyy Aurakadun ja Linnankadun risteykseen. Nykyisistä pysäkeistä käyttöön jäävät vain Kop-kolmion edustalla Eerikinkadulla sekä toisella sivulla Aurakadulla olevat pysäkit. Uudet keskustapysäkit sijaitsevat Kaupungintalon edessä Aurakadulla sekä Linnankadulla Aurakadun ja Brahenkadun välisellä osuudella. Keskustan pysäkkien sijainti vaihtuu kaikilla linjoilla pois lukien linjat 50, 51, 53, 54 sekä palvelulinjat P1 ja P3.

Valtaosa aiemmin Tuomiokirkkosillan ylittäneistä linjoista saapuu jatkossa keskustaan Auransillan kautta. Tuomiokirkkosiltaa käyttävät kuitenkin linjat 3, 30, 50, 51, 53, 54, 55, 56, 221, P1, keskustaan päättyvät vuorot linjoilla 32A, 60, 61, 610–615 sekä linja 55A Halisten suuntaan.

Aninkaistensillan kautta uusille keskustapysäkeille tulevat linjat ajetaan Aninkaistensillalta Läntisen Pitkäkadun ja Brahenkadun kautta Linnankadulle. Nykyisen linja-autoaseman edustalla olevan pysäkin korvaa lähempänä kaukoliikenteen lähtölaitureita oleva Läntisen Pitkäkadun pysäkki. Keskustasta Aninkaistensillan suuntaan linjat kulkevat kuitenkin edelleen Maariankadun kautta Aninkaistenkadulle ja linja-autoasemaa vastapäiselle pysäkille. Poikkeuksena on sataman ja lentoaseman välinen linja 1, joka kulkee molempiin suuntiin Aninkaistenkadun ja Eerikinkadun kautta.

Lisää linjoja Puutorille

Nykyisin Kauppatorille päättyvien linjojen päätepysäkit siirtyvät Puutorille. Syynä on pysäkkitilan puute Aurakadulla ja Linnankadulla. Puutorilta lähtevät jatkossa linjat 20, 21–23, 206, 401–403, 700–709 ja palvelulinja P2. Lisäksi Puutorilta lähtevät edelleen myös sinne keväällä siirretyt linjat 8 ja 300–303. Linjan 801 päätepysäkki siirtyy linja-autoasemalle.

Bussin vaihtamisen helpottamiseksi Puutorin kohdalle tehdään uudet pysäkit Brahenkadulle ja Maariankadulle. Näiltä pysäkeiltä kannattaa vaihtaa Aninkaistensillalta tuleville tai sinne meneville, Aurakadun ja Linnankadun uusia pysäkkejä käyttäville linjoille.

Bussit palaavat torin tuntumaan rakentamisen valmistuttua

Muutoksista kerrotaan tarkemmin föli.fi/uusikauppatori-sivustolla sekä Fölin talviaikataulukirjassa, joka jaetaan alueen kotitalouksiin ja yrityksiin viikoilla 36 ja 37.

Föli on maanantaista 24.9. alkaen opastamassa matkustajia keskusta-alueella ja Puutorilla. Varsinkin keskustassa bussia vaihtavien kannattaa varata matkantekoon ylimääräistä aikaa, jotta uudelle pysäkille siirtymisessä ei tarvitse kiirehtiä.

Uuden Kauppatorin ja pysäköintilaitoksen rakentamisen arvioitu valmistumisaika on vuonna 2021. Fölin joukkoliikenne käyttää tilapäisiä keskustapysäkkejä, kunnes rakentaminen saadaan valmiiksi.

Julkaistu: 4.9.2018