Tuulilasi

Turbo-wankel sittenkin tuotantoon? – markkinointimiehet asialla


Uusimmissa huhuissa Mazda olisikin kehittämässä ahtamattoman wankelin sijaan noin 450 hevosvoimaista turboahdettua wankelmoottoria.
Kuvat Mazda

Aiemmat huhupuheet Mazdaan seuraavan urheiluauton moottorista ovat pyörineet Skyactiv-teknologiaan perustuvan ahtamattoman wankelmoottorin ympärillä, kertovat Motoring.com.au:n lähteet. Mazdan insinöörit olisivat pyrkineet peittämään monia wankelin heikkouksia Skyactiv-teknologian avulla.

Mielenkiintoista kyllä, Mazdan markkinointiosasto päätti tulla väliin, koska ahtamaton wankelmoottori ei olisi tarpeeksi jännittävä kovasti kilpaillussa urheiluautojen luokassa. Ahtaminen myös toisi autoon tarvittavaa lisätehoa, jotta ei jäätäisi jälkeen tehokilpailussa muita merkkejä vastaan.

Huomattavasti enemmän tehoa ja vääntöä tuova turbo-wankel on aiheuttanut myös ongelmia auton pohjarakenteessa. Mazda suunnitteli alun perin käyttävänsä RX-7:n jatkajan pohjana muokattua MX-5:n alustaa, mutta sen rakenteet eivät kestäisi tehokkaampaa moottoria.

Lähteet kertovatkin, että uuteen urheiluautoon käytettäisiin vanhan RX-8:n voimakkaasti muokattua alustarakennetta. Uutukaisen nimikin on vielä epäselvä, koska Mazdan rekisteröinyt itselleen oikeuden sekä RX-7- että RX-9-nimeen.

Näemme RX-7:n jälkeläisen mitä luultavimmin wankel-Mazdojen juhlavuonna toukokuussa 2017. Tuolloin on kulunut 50 vuotta ensimmäisestä Mazdan valmistamasta wankelmoottorisesta autosta.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 11.7.2014