Tupakka ja riippuvuus: Mitä nuorempana ensimmäiset sauhut, sitä todennäköisemmin aloitat päivittäisen tupakoinnin – Nyt se on tutkittu!
Puheenaiheet
Tupakka ja riippuvuus: Mitä nuorempana ensimmäiset sauhut, sitä todennäköisemmin aloitat päivittäisen tupakoinnin – Nyt se on tutkittu!
Pitkäkestoisin koskaan tehty seurantatutkimus osoittaa, että jo pienemmätkin tupakkakokeilut lapsuudessa lisäävät todennäköisyyttä tupakoida päivittäin aikuisiällä.
Julkaistu 27.4.2020
Apu

Mitä nuorempana vedät ensimmäiset sauhut, sitä todennäköisemmin tupakoit päivittäin nelikymppisenä ja sitä vaikeampi tavasta on päästä eroon.

Niin kertoo pitkäkestoisin koskaan tehty seurantatutkimus, jossa selvitettiin nuorella iällä alkanutta tupakointia aina keski-ikään asti. Seuranta alkoi 1970-luvulla ja jatkui vuoteen 2018. Siinä oli mukana 6 600 henkilöä Suomesta, Australiasta ja Yhdysvalloista.

Jo muutaman tupakan kokeilu lapsuudessa lisää todennäköisyyttä siihen, että aikuisena tupakointi on päivittäistä. Puolet niistä, joiden tupakkakokeilut alkoivat 6–12-vuotiaana, poltti päivittäin 20-vuotiaana.

Niistä joiden ensimmäinen tupakka syttyi 18–19-vuotiaana, 8 prosenttia poltti päivittäin 20 vuoden iässä. Tutkimus on julkaistu Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Tupakointi on terveysriski. Tulokset tukevat Yhdysvalloissa käynnissä olevaa Tobacco21-aloitetta, jossa tupakan myynnin ikäraja halutaan nostaa 21 vuoteen. Suomessa ikärajaksi tuli 16 vuotta vuonna 1977 ja 18 vuotta 1995. Vielä 1920-luvulla savukkeiden kulutus oli Suomessa maailman suurinta.

Kommentoi »