Tuulilasi

Tuoreet kuvat ja tuhti faktapaketti uudesta Porsche CayennestaTuoreet kuvat ja tuhti faktapaketti uudesta Porsche Cayennesta

Porsche esittelee Cayennen kolmannen sukupolven. Saksan Stuttgartissa sijaitsevan urheiluautovalmistajan menestyksekkäästä mallista tulee markkinoille täysin uusi tuotekehityksen tulos, jossa yhdistyvät entistä paremmin Porschelle tyypillinen suorituskyky ja jokapäiväinen käytännöllisyys.
Kuvat Porsche Press

Auton tehokkaat turbomoottorit, uusi 8-vaihteinen Tiptronic S vaihteisto, uudet alustajärjestelmät ja innovatiivinen näyttö ja hallintalaitekonsepti täydellisine yhteystoimintoineen vievät sekä urheilullisuuden että mukavuuden aivan uudelle tasolle. Lanseerausvaiheessa valittavissa on kaksi hiljattain kehitettyä 6-sylinteristä moottoria: Cayennen 250 kW:n (340 hv) kolmilitrainen turbomoottori tuottaa 29 kW (40 hv) enemmän tehoa kuin aiempi malli. Cayenne S:n 2,9-litrainen kaksoisahdettu V6-moottori, jonka huippunopeus on jopa 265 km/h, tuottaa jopa 324 kW:n (440 hv:n) tehon, mikä tarkoittaa 15 kW:n (20 hv:n) kasvua. Lisävarusteena saatavan Sport Chrono -varustepaketin avulla uusi Cayenne S kiihtyy nollasta sataan kilometriin tunnissa alle viidessä sekunnissa.

Cayenne perustuu suurelta osin ikoniseen 911-mallin urheiluautoon: katumaasturin kolmannessa, myös visuaalisesti parannellussa versiossa, on nyt ensimmäistä kertaa sekarenkaat ja takapyöräohjaus. Näiden urheiluautolle tyypillisten ominaisuuksien lisäksi Cayennen tieominaisuuksia on parannettu edelleen vakiovarusteena olevan aktiivisen nelivetojärjestelmän, Porsche 4D Chassis Control -järjestelmän, kolmikammioisen ilmajousituksen ja elektronisen Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) -kallistuksenvakautusjärjestelmän avulla. Merkittävästi lisääntyneistä vakiovarusteista huolimatta Cayenne painaa nyt jopa 65 kg vähemmän kuin edeltäjänsä ja soveltuu täydellisesti off-road-käyttöön.

Vankempaa muotoilua ja suuremmat pyörät

Cayennen ulkomuotoa on paranneltu samaan tyyliin, jota löytyy kaikesta Porschelle ominaisesta muotoilusta. Keulan suurennetut ilmanottoaukot ovat selkeä merkki parantuneesta suorituskyvystä. Valojen uudet horisontaaliset reunat takaavat, että katumaasturi vaikuttaa leveämmältä ja atleettisemmalta paikallaankin. Edeltäjäänsä verrattuna Cayennen ulkopituus on kasvanut 63 mm, vaikka akseliväli (2 895 mm) ei olekaan muuttunut, ja katon korkeus on laskenut 9 mm. Näiden seikkojen ansiosta 4 918 mm pitkän ja 1 983 mm leveän (pois lukien peilit) Cayennen virtaviivainen vaikutelma on huomattavasti kohentunut. Tavaratilan tilavuus on nyt 770 l – 100 l enemmän kuin aiemmin. Pyörien halkaisija on tuuman verran suurempi, ja ensimmäistä kertaa taka-akselin renkaat ovat leveämmät, mikä tehostaa parantunutta ajodynamiikkaa. Selvästi erottuva, kolmiulotteinen Porschen logo sijoittuu uudistettujen, kolmiulotteisen vaikutelman luovien takavalojen väliin yhdessä kapean LED-valonauhan kanssa.

Ajovaloihin Porschella on tarjottavana uusi, kolmivaiheinen valaistuskonsepti: jokaisessa Cayennessa on vakiovarusteena LED-ajovalot. Lisävarusteena on saatavissa dynaaminen Porsche Dynamic Light System (PDLS) ajovalojärjestelmä, joka sisältää erilaisia valotoimintoja, esimerkiksi kaarre ja moottoritievalot. Parhaan saatavissa olevan järjestelmän muodostavat uudet LED-ajovalot, joissa on matrix-valokeila, ja PDLS Plus -valojärjestelmä. Täysin muunneltavan valon jakautuman ja voimakkuuden takaavat 84 erikseen aktivoitavaa valodiodia. Se tarkoittaa, että Cayenne tarjoaa uusia toimintoja, kuten kaukovalot, jotka eivät häikäise vastaantulevaa liikennettä, ja mukautuvan liikennemerkkien heijastuksen hallinnan.

Cayennen ja Cayenne S:n lanseeraus

Porschen uudesta katumaasturista tulee markkinoille kaksi eri malliversiota: Cayenne, jonka 6-sylinterinen, kolmilitrainen turbomoottori tuottaa 250 kW:n (340 hv:n) tehon ja 450 Nm:n väännön. Se tarkoittaa, että jopa perusmallin suorituskyky on erinomainen: se kiihtyy nollasta sataan kilometriin tunnissa 6,2 sekunnissa (Sport Chrono -paketilla varustettuna 5,9 sekunnissa). Huippunopeus on 245 km/h. Toinen markkinoille tuleva malli on Cayenne S. Sitä vie 2,9-litrainen kaksoisturboahdettu V6-moottori. Tämäkin moottori on kehitetty hiljattain ja se tuottaa 324 kW:n (440 hv:n) tehon ja saavuttaa 550 Nm:n väännön – 15 kW (20 hv) enemmän kuin edeltäjänsä. Auto kiihtyy sen mukaisesti nollasta sataan kilometriin tunnissa vain 5,2 sekunnissa (Sport Chrono -paketilla varustettuna 4,9 sekunnissa). Huippunopeus on 265 km/h.

Uusi Tiptronic S -vaihteisto

Cayennen kasvanut suorituskyky on suurelta osin uuden 8-vaihteisen Tiptronic S -vaihteiston ansiota. Lyhyemmät vasteajat ja urheilullisemmat välitykset pienemmillä vaihteilla parantavat sekä suorituskykyä maanteillä että potentiaalia maastossa. Toisaalta pitkävälitteinen kahdeksas vaihde takaa alhaisen väännön, optimaalisen polttoaineenkulutuksen ja rennon ajotuntuman.

Ohjelmoitujen off-road-tilojen avulla kuljettajan on helppo valita oikeanlainen asetus kuhunkin ajotilanteeseen. Oletusasetuksena on maantieajotila. Neljä muuta tilaa aktivoivat kevyen maastoajon säädöt mutaa, soraa, hiekkaa tai kiviä varten. Voimansiirron, alustan ja tasauspyörästön lukkojen asetukset voi mukauttaa vallitsevaan tilanteeseen. Voiman jakamiseen Porsche käyttää kaikissa Cayenne-malliversioissaan aktiivista nelivetojärjestelmää. Älykäs, täysin muunneltava Porsche Traction Management (PTM) -nelivetojärjestelmä jakaa käyttövoiman vetoakselien kesken. Pitoa löytyy vaikeakulkuisessakin maastossa.

Porsche 911:n jäljillä: kevyt alusta ja sekarenkaat

Uudessa Cayennessa yhdistyvät urheilu-, maasto- ja matkailuauton kolme erilaista alustakonseptia yhdeksi uudeksi malliksi. Se on tarkoittanut uuden, kevyen alustan ja erillisnivelillä varustetun etuakselin sekä multi-link-jousituksella varustetun taka-akselin kehittämistä. Uudet sekarenkaat edustavat tyypillistä urheiluauto-ominaisuutta, ja ne ovat nyt saatavissa vähintään 19-tuumaisiin pyöriin. Sekarenkaat parantavat vakautta ja ajodynamiikkaa kaarteissa. Porsche tarjoaa Cayenneen lisävarusteena jopa 21-tuumaiset pyörät.

Uutta kehitystyötä: takapyöräohjaus, ilmajousitus, kallistuksenvakautus

Tämä formaatti tarjoaa optimaalisen perustan aktiivisille alustajärjestelmille, joita integroitu Porsche 4D Chassis Control -järjestelmä analysoi ja synkronoi. Järjestelmä toimii reaaliajassa ja optimoi siten auton käsittelyä entisestään. PASM-aktiivijousitusta (vakiovarusteena Cayenne S:ssä) lukuun ottamatta kaikki muut alustajärjestelmät ovat uuden kehitystyön tulosta. Ensimmäistä kertaa Cayenne on saatavissa sähköisellä takapyöräohjauksella varustettuna. Sekä 911-mallissa että Panamerassa testattu järjestelmä parantaa ketteryyttä kaarteissa ja vakautta kaistan vaihdossa suurilla ajonopeuksilla. Pienemmän kääntösäteen ansiosta myös katumaasturin arkinen käsittely on vaivattomampaa.

Lisävarusteena saatava, uudella kolmikammiotekniikalla varustettu mukautuva ilmajousitus parantaa huomattavasti urheilullisen jäykän kytkennän ja matkailuautolta odotettavan ajomukavuuden välistä tasapainoa. Aivan kuten ennenkin, järjestelmän maavaraa on mahdollista säätää vaikeakulkuisen maaston mukaisesti. Lisävarusteena saatavan Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) -kallistuksenvakautuksen ansiosta urheilullista tuntumaa hakevat kuljettajat voivat siirtyä hydraulisesta järjestelmästä sähköiseen. Siirtymisen tekee mahdolliseksi auton tehokas 48 V:n sähköjärjestelmä.

Ensiesittelyssä: volframikarbidipäällysteiset Porsche Surface Coated -jarrut

Uudessa Cayennessa on myös innovatiivisen Porsche Surface Coated Brake (PSCB) jarrujärjestelmä. Laatuaan maailman ensimmäinen jarrujärjestelmä on saatavissa lisävarusteena kaikkiin Cayenne-malliversioihin ja se koostuu valurautalevyistä, joissa on volframikarbidipinnoite. Tällainen viimeistely parantaa kitka-arvoja ja vähentää kulutusta ja jarrupölyä. PSCB-jarrujärjestelmä on saatavissa vain 20 ja 21-tuumaisiin pyöriin.

Uusi Sport Chrono -varustepaketti ja PSM Sport -järjestelmä

Porsche on uudistanut urheiluautomalliin perustuvan Sport Chrono varustepakettinsa. Ohjauspyörän ajotilapainike on selkeä merkki tästä lähestymistavasta. Normal, Sport- ja Sport Plus ajotilojen lisäksi kuljettaja voi valita yksilöllisesti määritettävän ajotilan. Keskiosan Sport Response -painike aktivoi moottori ja vaihteistokartat, jotka on kalibroitu optimaalisen suorituskyvyn mukaisesti. Sport Chrono -varustepaketti sisältää myös erillisen PSM Sport -tilan, jossa kuljettaja voi hyödyntää uuden Cayennen koko ajodynamiikkaa.

Alhaisempi paino pienentää polttoaineenkulutusta

Urheiluautojen on oltava kevytrakenteisia. Porsche 911:n ja Panameran mallin mukaisesti myös Cayennen uudessa korissa on käytetty metalliseoksen ja teräksen yhdistelmää. Ulkopuoli on valmistettu kokonaan alumiinista. Pohjalevyn kokonaisuus, etuosa ja lähes kaikki alustan osat on valmistettu metalliseoksesta. Uusi litiumpolymeerikäynnistysakku säästää 10 kg painossa edeltävään malliin verrattuna. Kaiken kaikkiaan Cayennen tyhjäpaino on laskenut 2 040 kg:sta 1 985 kg:aan – huolimatta merkittävästi laajemmasta vakiovarustelusta, johon kuuluvat nyt LED-ajovalot, suuremmat pyörät, ParkAssist-järjestelmä (edessä ja takana), LTE-puhelinmoduuli mukaan lukien WiFi-yhteyspiste, Porsche Connect -palvelut ja ennakoiva jalankulkijasuoja.

Digitaalista kehitystä: Porsche Advanced Cockpit -ohjaamo ja uusi PCM-järjestelmä

Porschen uuden näyttö- ja hallintalaitekonseptin ytimen muodostaa 12,3-tuumainen full HD -kosketusnäyttö, joka edustaa viime vuonna uuden Panameran myötä markkinoille tuodun Porsche Communication Management (PCM) -järjestelmän uusinta sukupolvea. Useat digitaaliset toiminnot ovat ohjattavissa vaivattomasti mm. ääniohjauksen avulla. Vakiovarusteena olevan Porsche Connect Plus -järjestelmän avulla saat yhteyden online-palveluihin ja internetiin. Siihen sisältyvät vakiovarusteena online-navigointi ja reaaliaikaiset liikennetiedot. Uuden keskikonsolin analogiset säätimet keskittyvät auton päätoimintoihin. Muut painikkeet on integroitu harmonisesti älypuhelinta muistuttavalle, lasimaiselle kosketuspinnalle. Painikkeiden painaminen saa aikaan kuuluvan ja tuntuvan palautteen. Porschelle tunnusomaisesti kuljettajalla on käytettävissään keskeisesti sijoitettu analoginen kierroslukumittari. Sitä reunustavat kaksi 7-tuumaista full HD -näyttöä, joissa näkyvät kaikki muut tärkeät ajotiedot sekä monitoimiohjauspyörän avulla valittavissa olevat lisätiedot. Eräs tärkeimmistä uusista kuljettajaa avustavista järjestelmistä on Night Vision Assist -pimeänäköavustin ja lämpökamera sekä Lane Change Assist -kaistanvaihtoavustin, Lane Keeping Assist -kaistaltapoistumisavustin, joka sisältää liikennemerkkien tunnistusjärjestelmän ja ruuhka-avustimen, ParkAssist-järjestelmä, joka sisältää Surround View -kamerajärjestelmän, sekä Porsche InnoDrive -järjestelmä, joka sisältää mukautuvan vakionopeudensäätimen.

Lisää yksilöllisyyttä, lisää online-palveluja

Uutta on myös Porsche Communication Management (PCM) järjestelmä. Kuljettajan tarpeiden mukaisesti voi muokata muutakin kuin vain aloitusnäytön ja päävalikon. Voit määrittää jopa kuusi yksilöllistä käyttäjäprofiilia. Lukuisten sisäisten asetusten ohella käyttäjäprofiiliin tallennetaan valo ja ajotila-asetuksia sekä avustavien järjestelmien määrityksiä. Laitteistosta riippuen kuljettaja voi soveltaa omia asetuksiaan myös uusiin Bose®- ja Burmester®-äänijärjestelmiin. Tämän lisäksi uusi Cayenne on aina online-tilassa kuljettajan niin halutessa – laajennetut Connect Plus -palvelut ovat käytettävissä integroidun LTE-valmiin SIM-kortin avulla. Voit esimerkiksi etäohjelmoida moottorista riippumattoman lämmityksen älypuhelimella. Lisäksi uuteen vakiovarustepakettiin kuuluu nyt myös erityisesti Porsche Cayennea varten kehitetty Offroad Precision -sovellus. Sen avulla voi dokumentoida vaikeakulkuisen maastoajon yksityiskohtaisesti, mikä auttaa kuljettajaa parantamaan omia ajotaitojaan videotallenteita hyödyntämällä.

Hinnat:

Porsche Cayennen kolmas sukupolvi on nyt tilattavissa. Cayennen hinnoittelu alkaa Suomessa 121 551,03 eurosta sisältäen arvonlisäveron ja maakohtaisen varustelun. Cayenne S:n hinnoittelu alkaa 150 757,57 eurosta sisältäen arvonlisäveron ja maakohtaisen varustelun.

Polttoaineenkulutus ja päästöt 1):

Cayenne: yhdistetty polttoaineenkulutus 9,2–9,0 l / 100 km; CO2-päästöt 209–205 g/km  Cayenne S: yhdistetty polttoaineenkulutus 9,4–9,2 l / 100 km; CO2-päästöt 213–209 g/km 

1) Kulutus riippuu käytössä olevista renkaista. 

(Lähde: Porsche Finland)

Julkaistu: 11.9.2017