Tuomioja: EU:n yhteinen ulkopolitiikka hukassa
Puheenaiheet
Tuomioja: EU:n yhteinen ulkopolitiikka hukassa
Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan EU:lta puttuu yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka.
Julkaistu 12.9.2012
Apu

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan EU:lta on hukassa yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

– Se on ollut jo pitkään hakusessa, Kyproksen epäviralliseen EU:n ulkoministerikokoukseen viime viikolla osallistunut Tuomioja sanoo.

– Suuret jäsenvaltiot toimivat ensisijaisesti itse ja käyttävät EU:ta silloin kun se sopii heille, hän sanoo.

Lissabonin sopimus ei tuonut toivottavaa selkeyttä EU:n ulkosuhteiden hoitoon. Ulko- ja tuvallisuuspolitiikan korkeimmaksi edustajaksi nimetty Catherine Ashton ei Tuomiojan mukaan ole halunnut ottaa hänelle annettua roolia EU:n ulkopolitiikan  johtajana.

Suurin syy yhtenäisyyden puutteeseen on kuitenkin se, että suuret maat eivät toimi yhdessä, eivätkä seiso EU:n yhteisen ulkopolitiikan takana. Etenkin Englanti, Ranska ja Saksa sooloilevat.

– Suuret keskustelevat keskenään, mutta pienet jäsenvaltiot jäävät varjoon ja käyttävät omia kanaviaan ohi EU:n yhteisen ulkopolitiikan.

Kun Iso-Britannia on jatkuvasti kyseenalaistanut EU:n ulkopoliittisen toimivallan, EU ei ole Tuomiojan mukaan monissa kokouksissa pystynyt käyttämään yhtenäistä puheenvuoroa.

– Finanssikriisin takia pääministeritasolla ei ole riittänyt aikaa ja mielenkiintoa ulkopolitiikkaan. Kun Lissabonin sopimuksen jälkeen ulkoministerit eivät osallistu huippukokouksiin, sekin jättää ulkopolitiikan toissijaiseksi.

Tuomioja väläyttää, että EU-huippukokousten rinnalla olisi oma ulkoministerikokous.

EU:n yhteistä ääntä tarvittaisiin.

– Euroopan vaikutusvalta heikkenee koko ajan, vaikka muu maailma toivoisi voimakkaampaa EU:ta.

Onnistuneesta yhteisen ulkopolitiikan toteutumisesta Tuomioja nostaa Rion ilmastokokouksen, jossa EU veti muuta maailmaa perässään – vaikka tulos ei sielläkään ollut kummoinen.

Kommentoi »