Apu

Tuomas Enbuske: Suomi tarvitsee lisää mikkokärnöjä

Tuomas Enbuske: Suomi tarvitsee lisää mikkokärnöjä
Otto von Bismarckin väitetään sanoneen, että jos on nähnyt miten politiikkaa ja makkaraa oikeasti tehdään, ei voi enää nukkua öitään rauhassa. Onneksi se makkara on yhä useammin kasvismakkara. Kiitos siitäkin, Mikko Kärnä.
Julkaistu: 1.5.2018

Kasvispihvejä ei saisi sanoa kasvispihveiksi eikä kasvismakkaraa saisi sanoa enää kasvismakkaraksi.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä jätti juuri eduskunnalle kirjallisen kysymyksen siitä, ettei kasvisruokia saisi markkinoida samoilla nimillä kuin eläinperäisiä. Aiemmin kansanedustaja vaati, ettei vegaanista majoneesia saisi markkinoida majoneesina vaan ”kasvistärkkelyskastikkeena”.

Ilmeisesti siksi, että se on vastenmielisin nimi, mitä kastikkeelle voi keksiä. Kärnän ajatus on tietysti juuri niin hullu, kuin se ensi kuulemalta kuulostaa. Ei liha ole syntyessään makkaraa, vaan se tungetaan sellaiseen.

Ensimmäisen kerran makkara-sana mainitaan Ericus Schroderuksen sanakirjassa vuonna 1637. Silloin se tarkoitti jonkinlaista hiuslenksua, jolla naiset panivat hiuksensa kiinni. Jos istuisin eduskunnassa, olisin tehnyt vastaehdotuksen, jossa olisin vaatinut lehtipihvi-sanan kieltämistä. Lehtipihvissä on nähkääs lehtivihreää jopa vielä vähemmän kuin Mikko Kärnän puheissa järkeä.

Kärnä vaatii tasaisin väliajoin aina jotain sekopäistä

Millään tällä ei tietenkään ole mitään väliä. Kärnä vaati eduskuntauransa aikana tasaisin väliajoin aina jotain sekopäistä, millä ylitti valtakunnan uutiskynnyksen.

Tälle kansalle onneksi en aio koskaan alkaa eduskuntavaaliehdokkaaksi. Kaltaisteni luonnevikaisten ja katkerien möyhöttäjien ei pidäkään sinne pyrkiä. Silti on hienoa, että Mikko Kärnä siellä istui. Nythän hän on putoamassa eduskunnasta, jossa oli tuuraamassa Paavo Väyrystä. Tosin tämänkin asian Kärnä on riitauttamassa. Vain jumala, siis Paavo Väyrynen, tietää miten tässä lopulta käy.

Aikuisuus on iso roolipeli, jossa näyttelemme normaalia

Lapsena luulin, että on olemassa paikka nimeltä aikuisuus. Lapsuudessa se tarkoitti sitä, että kun ollaan nelikymppisiä, istutaan liivipuvut päällä vakavina toimistoissa ja tehdään vakavia töitä. Paljastan nyt kammottavan salaisuuden: mitään aikuisuutta ei ole olemassakaan. Aikuisuudessa on kyse maailman isoimmasta pyramidihuijauksesta. Aikuisuus on iso roolipeli, jossa näyttelemme normaalia.

Jotta meillä olisi edes jonkinlainen käsitys siitä, mitä on normaalius, tarvitsemme jotain, mikä ei ole normaalia. Samalla tavalla kuin karjalaisissa hautajaisissa itkijänaiset ovat sijaissurijoina, tarvitsemme sijaishulluja. Suomessa niitä on vähän, mutta onneksi sentään muutama.

Sitä paitsi nämä sijaishullut saavat välillä myös jotain järkevää aikaan. Kaikissa start up -yrittäjiä ylistävissä juhlapuheissa korostetaan riskinottoa ja sitä, että pitää mennä sinne, minne oma sydän käskee. Ei pidä välittää siitä, että puoli Suomea nauraa ja toinen puoli suuttuu.

Juuri näin Mikko Kärnä toimi. Toki sama ohje voi olla vaarallinen, sillä varmasti myös hullut diktaattorit ovat seuranneet sydämensä ääntä.

Jos jokainen olisi kuin Mikko Kärnä, Jussi Parviainen tai Lenita Airisto, maailma olisi kammottava. Se tekisi maailmasta ennustamattoman. Mutta niitä tarvitaan sopivassa suhteessa, kuin chiliä soppaan.

Politiikkaa seuraavat ovat jo pitkään olleet huolissaan politiikan viihteellistymisestä. Ïtse asiassa viihde ei ole pinnallista. Viihde on syvällistä. Lisäviihde politiikkaan voi edistää myös hyviä asioita. Siis myös eri asioita, joita Mikko Kärnä ehkä ei tajunnutkaan edustavansa.

Kasvissyönti on hyvä keino ehkäistä ilmastonmuutosta

Kaikkein parasta Mikko Kärnän ehdotuksessa siitä, ettei kasvisnakkeja enää saisi kutsua kasvisnakeiksi on tietysti se, että tuollainen puhe toimii kasvissyönnin mainoksena. Kasvissyönti nimittäin on hyvä keino ehkäistä ilmastonmuutosta ja poistaa eläimiin kohdistuvaa julmuutta.

Otto von Bismarckin väitetään sanoneen, että jos on nähnyt miten politiikkaa ja makkaraa oikeasti tehdään, ei voi enää nukkua öitään rauhassa. Onneksi se makkara on yhä useammin kasvismakkara. Kiitos siitäkin, Mikko Kärnä.

1 kommentti