Tunnista itsemurhavaara
Terveys ja hyvinvointi
Tunnista itsemurhavaara
Se voi osua kenelle tahansa: kaveri tai läheinen on itsemurhavaarassa.
1Kommenttia
Julkaistu 4.2.2016
Apu

– Jotta osaisi toimia oikein, on hyvä tunnistaa vaaratekijät, jotka kertovat mahdollisesta

itsemurhavaarasta, sanoo Terveyden ja hyvin­voinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Timo Partonen.

Mielenterveyden häiriöt ovat keskeisimpiä itsemurhakuolemien taustasyitä.

Itsemurhan vaara on suuri, jos henkilö puhuu toivottomuudesta, sietämättömästä kivusta ja halustaan kuolla. Hän saattaa lisätä lääkkeiden ja alkoholin käyttöään sekä käyttäytyä kiihtyneesti, levottomasti tai ahdistuneeksi ja vetäytyä omiin oloihinsa.

Uni kielii mielentilan muutoksista. Liika tai liian vähäinen nukkuminen on vaaran merkki, samoin kuin puhe kostosta ja raivosta sekä äärimmäisyyksistä toiseen vaihtelevat tunnetilat.    

Itsemurhien määrä oli Suomessa suurimmillaan lamavuonna 1990, jolloin niitä tehtiin 1 500. Vuonna 2014 määrä vähentyi vajaaseen 800:aan, ja kolme neljästä itsemurhan tehneestä oli miehiä. Itsemurhat ovat keskeinen kuolemansyy nuorilla. Yli 65-vuotiaita oli itsemurhan tehneistä joka viides.  

Partosen mukaan itsemurhavaarassa olevaa ei saa jättää yksin. Hänen lähettyviltään tulee poistaa autonavaimet, aseet, alkoholi, lääkkeet, huumeet ja terävät esineet.

Jos tarvitaan hätäapua, kannattaa soittaa yleiseen hätänumeroon tai viedä itsemurhavaarassa oleva sairaalan päivystykseen.    

Teksti: Riitta Heimonen

1 kommentti