Tunne verenohennuslääkkeet
Terveys ja hyvinvointi
Tunne verenohennuslääkkeet
Ravintolisät ja kasvisrohdosvalmisteet eivät ole suositeltavia verenohennuslääke varfariinia (kauppanimi Marevan) käyttäville. Monet niistä vaikuttavat varfariinin toimintaan.
1Kommenttia
Julkaistu 22.9.2016
Apu

Esimerkiksi mäkikuisma, jonka käyttöaihe on terveysväittämän mukaan lievän masennuksen hoito, vähentää varfariinin vaikutusta. Kalaöljyt DHA ja EPA sekä neidonhiuspuu ja kiinansalvia lisäävät vuotoriskiä. Lisäksi monien rohdosvalmisteiden ja ravintolisien ainemäärät voivat vaihdella valmiste-erittäin. Ne voivat myös sisältää aineita, joita ei mainita pakkausselosteessa.

Sydänliiton ylilääkäri, professori Mikko Syvänne suosittelee varfariinin käyttäjiä välttämään ravintolisiä ja kasvisrohdosvalmisteita. Hän kumoaa myös yleisen väärinkäsityksen, jonka mukaan lääkkeen käyttäjien tulisi jättää väliin K-vitamiinia sisältävät kasvikset.   

K-vitamiinia on eniten tummanvihreissä lehtikasviksissa, esimerkiksi lehti- ja vuonankaalissa, pinaatissa, ruusukaalissa ja mangoldissa ja nokkosessa. Pahimmillaan uskomus saattaa johtaa kaikkien kasvisten ja ruokaöljyjen välttämiseen.

Syvänteen mukaan varfariinia käyttävien tulisi suosia terveellistä, kasvispitoista ruokavaliota. Varfariiniannos sovitetaan ravinnosta saadun K-vitamiinimäärän mukaiseksi, ei päinvastoin.    

Antikoagulantti eli verenohennuslääke varfariinia käytetään laskimotukosten ja keuhkoembolian hoitoon sekä aivoverenkiertohäiriöiden estoon.  

Teksti: Riitta Heimonen

Lähde: Sic! Lääketietoa Fimeasta 3/16

1 kommentti