Tukea tutkimukseen
Terveys ja hyvinvointi
Tukea tutkimukseen
Apu ja Vagisan käynnistävät kampanjan, jonka tavoitteena on helpottaa tuhansien rinta-syöpään sairastuneiden potilaiden elämää.
1Kommenttia
Julkaistu 9.9.2016
Apu

Lähes joka kahdeksas suomalaisnainen sairastuu jossain vaiheessa elämäänsä rintasyöpään. Vuosittain diagnoosin saa Suomessa jo noin 5 000 naista.

Suuri osa rintasyöpäpotilaista saa leikkauksen jälkeen erilaisia lääkehoitoja. Rintasyövän hoidossa käytettävät solunsalpaajat vahingoittavat syöpäkudoksen lisäksi elimistön nopeasti uusiutuvia kudoksia, kuten limakalvoja.

Rintasyöpähoidoista seuraa usein myös vaihdevuodet tai menopaussin kaltainen tila. Hormonipositiivista rintasyöpää sairastavien naisten elimistöstä pyritään lääkityksellä estämään estrogeenivaikutus. Naishormonin puute aiheuttaa limakalvojen ohenemista ja kuivumista, mistä seuraa kirvelyä ja arkuutta, yhdyntäkipuja sekä mahdollisesti myös limakalvovaurioita. Emätin- ja virtsatietulehdusten mahdollisuus kasvaa.

Hormonipositiivista rintasyöpää sairastavat naiset eivät yleensä voi käyttää hormonikorvaushoitoja vaihdevuosioireita helpottamaan. Siksi on tärkeää, että rintasyöpähoitojen sivuvaikutuksia tutkitaan ja vaivojen helpottamiseksi kehitetään hormonittomia valmisteita.

Apu ja Vagisan käynnistävät nyt kampanjan, jonka aikana kerätään varoja rintasyöpähoitojen hormonaalisten sivuvaikutusten tutkimukseen.

Apu haluaa tämän kampanjan kautta olla edistämässä tutkimusta, jolla näiden naisten elämää helpotetaan.

Myös kuluttajat ovat mukana yhteistyössä: ostamalla minkä tahansa Vagisan-tuotteen apteekista jokainen tukee asiaa. Apu-lehden numeron 40/2016 irtonumeromyynnistä luovutetaan osuus keräykseen.

Kampanjan aikana kerätyt varat lahjoitetaan Syöpäklinikoiden ja syöpätutkimuksen tuki ry:lle, joka jakaa marraskuun alussa apurahan hakemusten perusteella.

– Tämä yhteistyö on taloudellisesti iso asia Syöpäklinikan Tukijoille. Lahjoituksen avulla yhdistys pystyy jakamaan apurahan syövän hormonaalisten sivuvaikutusten tutkimiseen. Tämä on alue, jota vähemmän tutkitaan, mutta se on potilaiden elämänlaadun kannalta hyvin tärkeä, sanoo yhdistyksen hallituksen jäsen, ylilääkäri Petri Bono.

Teksti Marja Aarnipuro, kuva Fotolia

Yhteistyössä:

Apu

Vagisan

Syöpäklinikan tukijat

1 kommentti